Hur gick det sen, när Mme Mahjouba rest tillbaka till Agadir, efter välgörenhetegalan i Malmö? Det gick bra, hon gjorde en omväg genom Europa och träffade fler biståndsorganisationer som gav ännu mer inspiration till henne. Lars Hector, som bor långa perioder i Agadir, har träffat Mme Mahjouba på hennes nya organisation AHDDANE!

Oum El Banines grundare:

Startat nytt kvinnohus
och daghem i Agadir!

Den drivande kraften och skaparen av Oum el Banine, Mme Mahjouba Edbouche, gick i ålderspension i november 2011, vid 60 år. Men hon sökte inte ett lugnt pensionärsliv. Istället gick hon vidare med en dröm hon länge närt i sitt hjärta, att öppna ett nytt kvinnohem, i ett av de allra fattigaste områdena i Agadir, D’Cheira.

En glad Mme Mahjouba mitt i flytten, större lokaler krävdes efter bara tre månader.

 

En mycket mamma som räddades genom en fristad på AHDDANE. Nu väntar utbildning och träning för ett eget liv med den lilla.

 

Mme Mahjouba har högt anseende som socialarbetare i Marocko och står inte ensam i sin kamp. Här får hon en kram av vännen Hadifa som förestår kvinnohuset på Oum El Banine.

Bilder: larshector.se

Mme Mahjouba beskrev tidigare i år, bland annat under Sverigebesöket, vad hon ville skapa. När hon kommit hem igen omsattes ord och tanke snabbt i handling. Hon startade “Associaton AHDDANE” eller “Riksförbundet ‘K’ssima M’sseguina’ för solidaritet med mammor och barn i svåra omständigheter”.

Oändligt behov
Hon hyrde en lokal mitt i stadsdelen och med näbbar och klor inredde hon sin ”Crech” som snabbt fylldes av kvinnor med nyfödda bebisar. En gravid mamma var bara 15 år och förvisad från hem och samhälle. Behovet är nästan oändligt. De som får hjälp räddas inte bara socialt och hälsomässigt, utan ofta till livet.

Juridiskt arbete
Mahjouba har också med juridiska insatser lyckats arrangera ID-handlingar till 14 små barn som var förvägrade att få sådana, på grund av lagstiftningen i Marocko. Den stadgar att det enbart är fadern i familjen som har en så kallad Familjebok. Dessa barn var lagens mening ”laglösa” och fanns inte officiellt registrerade, inte heller deras ensamstående mammor. Utan registrering är en medborgare i princip obefintlig, utan samhällets service, körkort, pass etc.

Större lokaler
Bara tre månader efter öppnandet behövde Mahjouba nya och större lokaler i samma område. Hon fann vad hon sökta och flyttade dit den 20 november.  Nu håller verksamheten på att etablera sig i området. Mme Mahjouba är sedan länge en respekterad socialarbetare med sociala visioner utöver det vanliga, många människor litar på hennes krafter. Hennes insatser som grundare och ledare på Oum El Banine har satt djupa spår.

Tillbaka till Oum El Banine?
När Oum el Banine i början av 2013 kommer att ha sin årliga generalförsamling, ställer Mme Mahjouba upp till val som President (ordförande) för organisationen. Hon var fram till pensionen verksamhetschef.

Som president skulle hon bli ordförande i stiftelsen. Ordföranden arbetar helt ideellt och kan på ett större vis genomföra visioner om ett mera rättvist samhälle, för de kvinnor som idag står utanför och inte har någonstans att vända sig.

Större mål än tidigare
Många initierade förväntar att Mme Mahjouba kommer att vinna omröstningen.  Då kommer hon att inkorporera sin nyöppnade verksamhet i D’cheira med Oum el Banine och dessutom efterhand öppna flera liknande verksamheter i södra Marocko. Hennes mål är att inte enbart hjälpa ogifta mödrar och deras barn, utan även andra utsatta ensamstående mödrar. Änkor, kvinnor med maken i fängelse, mödrar utan anhöriga, många ensamstående kvinnor med barn lever under svåra förhållanden i området.

Inspirerades i Sverige
Vid vår intervju berättade Mme Mahjouba på ett mycket gripande sätt hur mycket besöket i Sverige i våras betydde för henne. Hon kände att
hon fick uppskattning och tacksamhet. I Malmö fick hon utmärkelsen ”Verklig Glädjespridare” på Glädjekällans artist- och välgörenhetsgala. Hon träffade engagerade från Humanisterna, HumanistHjälpen och Malmös kvinnojour. Hon kände att hon fick perspektiv och efteråt på ett bättre sätt värdera sina egna insatser under åren på Oum el Banine. Hon beskriver en känsla av stor heder, som gav ny energi och kraft att gå vidare i sitt behjärtansvärda arbete.

Delar hennes visioner
Hennes arbete är av så stor vikt för kvinnorna och deras barn, vi stöder hennes arbete till hundra procent och kommer att göra allt för att kunna bli delaktiga i förverkligandet av hennes visioner, som vi delar och starkt beundrar.


Lars Hector