Rapport från Ahddane April 2015

Mme Mahjouba:

Den allmänna situationen i Ahddane är inte så annorlunda än den hos andra marockanska föreningar. De ekonomiska problemen ställs alltid mot möjligheten att fortsatta med projekten.

Saknas 80 000 kronor
Ahddane har fortfarande obetalda löner för 2014 (oktober och december), utöver lönerna för 2015. Till det kommer skulder för sociala avgifter, skatt, hyra, el, medicin, mat med mera.

För 2014 saknas 30 000 Dirham (nästan lika mycket i svenska kronor). För saknas 40 0002015 Dirham.

Hjälp oss!
Ahddane behöver stöd för att ordna upp sin ekonomiska situation, så att vi kan fortsätta att hjälpa nödlidande kvinnor och barn. Vi vänder oss till er kära trogna givare, att ni vill hjälpa oss att rädda alla dessa nödlidande!

Mme Mahjouba Edbouche

 

20 000 skickat

Sedan detta rapporterades har HumanistHjälpen i maj kunnat sända 20 000 kronor till Ahddane.

Stort tack alla vamhjärtade donatorer!

SO Andersson

"Dottern gråter för
min våldtagna barndom"

Hakimas tvillingar på Ahddane. Flickan till vänster gråter oavbrutet. "Hon gråter för min våldtagna barndom", säger den förtvivlade mamman.

Hakima är en 22-årig kvinna från Safi. Hon hade arbete på olika fabriker. En dag när hon kom ut från sin arbetsplats, ville en man köpa henne. Han hotade henne med en kniv på öppen gata inför många vittnen.

Bortrövad, våldtagen
Mannen tvingade med henne till ett hus där han våldtog henne mycket brutalt. Polisen var tillkallad men kom för sent. Hakima blödde svårt och gick i chock. Våldtäktsmannen dömdes till fängelse i fem år. Men senare ändrades domen till enbart tre år. Hakima hävdar att "fattiga människor som vi får aldrig rättvisa"!

Flydde skammen
Hon flydde undan de aldrig sinande skamliga kommentarerna från omgivningen och sin familjs sargade anseende, till Casablanca. Där födde hon en pojke som hon har svårt att acceptera, eftersom han är ett resultat av våltäkt.

Kvinnors oskuld viktigt värde
Kvinnors oskuld är ett av de viktigaste värdena i det marockanska samhället. Våldtagna kvinnor blir lätt offer för män som vill utnyttja dem.

Visade medlidande - försvann
Hakima började arbeta igen. Genom arbetet träffade hon en man som visade medlidande med henne och hennes situation. Hon lovade henne att de skulle gifta sig. När hon blev gravid, försvann alla löften.

Tvillingar på Ahddane
Hakima födde tvillingar, som nu finns på Ahddanes daghem. Det blev en pojke och en flicka. Pojken är lugn, men flickan gråter utan avbrott, hela dagarna.

"Gråter för min vådtagna barndom!"
När Hakima får frågan varför flickan gråter hela tiden, svarar hon: "Jag hör hennes gråt, den skriker ut min egna våldtagna barndom, låt henne gråta för att befria det djupa lidandet i mitt inre".

 

Glada barn får lunch på Ahddane. En syn som radikalt skiljer sig från deras och mamornas tidigare liv och öden. Ahddane är en fristad, ger både barn och mödrar en andra chans.

Berättelse om saknad

Leila är en ensamstående mamma. Hennes mamma gav tidigt bort henne till en kvinna i Tiflet i mellersta Marocko. Kvinnan hon gavs till skickade i många år Leila att arbeta hos en jordbrukare, för att få pengar.

När Leila blev femton år flydde hon från det slavliknande livet. Hon flydde till en annan stad och ställdes inför ett nytt och ännu mer miserabelt liv, bland annat drog hon sig fram genom att arbeta på restauranger.

Våldtagen - gravid
Hon blev inom kort våldtagen av en man, blev gravid och födde en dotter. Leila bestämde sig då för att åka till Agadir, för att om möjligt finna sina biologiska föräldrar.

Gravid igen
Det deprimerande liv Leila levde, gjorde henne till ett lätt offer för prostitution. Hon blev gravid en andra gång. Hon hyrde ett rum hos några flickor, dessa tipsade henne om Ahddane kanske kunde hjälpa henne.

"Ingen vill veta av henne"
Ahddane har nu tagit emot hennes dotter på daghemmet. Leila behöver hjälp, bland annat med hyran och inför att hon skall föda barn igen. Hon är självmordsbenägen och övertygad om att ingen vill veta av henne.

-Eftersom min mamma övergav mig så blir jag inte förvånad om också Ahddane kastar ut mig, säger hon.

-Anstränga oss!
-Låt oss alla anstränga oss för att skapa ett säkert skydd för Leila, vädjar Mme Mahjouba. Och ge oss resurser att försöka finna ett sätt på vilket vi kan ersätta de saknade föräldrarna.

 

Prostituerade sig för barnens skolgång

Malika är en ensamstående mamma som är 58 år. Hennes bakgrund är som dotter till en ensamstående mamma, vars mamma också var ensamstående.

Malika arbetade inom lantbruk. Hon älskade en man som lovade gifta sig med henne. Men när hon blev gravid lämnade han henne. Hon har två barn, en pojke på 17 och en flicka på 15 år.

Utan dokument - ingen utbildning
Barnen gick i skola fram till gymnasiet. Men när de ville fortsätta saknades nödvändiga juridiska handlingar. De har ingen nationell identitet. De anklagar sin mamma för att inte har registrerat dem. (Vilket dock är svårt eller omöjligt för en ogift mor utan manligt beskydd.)

Prostituerade sig, för barnen
Malika prostituerade sig, för att få ihop nödvändiga pengar till barnen och kanske kunna få dem registrerade som medborgare. Efter en tid blev Malika åter gravid.

Ahddane hjälpte till
Malika fick kontakt med Ahddane som genom en uthållig kamp nu lyckats få hennes tredje barn registrerat. Dessutom lyckades man registrera hennes dotter. Den äldre sonen klarade man dock inte skaffa papper för. Han är född i Marrakech, vilket tillhör en annan region.