Rapport från Ahddane, april 2016

Ett liv utan en man som överhuvud och beskyddare, det är nästan otänkbart för en kvinna i det marockanska samhället. Här skildras hur en mor räddar sig själv och barnen undan en alkoholiserad och våldsam make och far. Hon räddade säkert hälsa och kanske liv. Men hon blev ensam och utan rättigheter, liksom hennes barn. Ödet drabbade sedan även hennes barnbarn. Nu försöker Ahddane stoppa den onda ödeskarusellen.

Tio barn utan nationell identitet

Bazar Luxemburg skänker månadslöner

Mme Barbara Hess har åter besökt Ahddane. Som nämnts i en tidigare rapport har hon lyckats få internationella Bazar i Luxemburg att donera pengar till Ahddane.

Från april garanteras genom donationen sex månadslöner för två sjuksköterskor. 

International Bazar arrangerar sedan 55 år tillbaka stora events där behållningen av försäljning och insamlingar doneras till 100 utvalda mottagare.
Läs mer på: http://bazar-international.lu/

 

Gåvor till Ahddane

Ahddane får nu genom en myndighet del av grönsaker och frukt som skänkts av näringsidkare och privatpersoner.

Det är varor som samlats in till förmån för mödrar, fattiga och tiggare i samhället. Det som samlas in fördelas av en särskild myndighet och kommer nu alltså även Ahddane till del. Ett tydligt godkännande av det viktiga sociala arbete som organisationen uträttar.

Statistik april:

Mottagna fall 22
Barn på förskolan 15
Vaccinationer 3
Medicinska analyser 4
Nationella identiteter 8
Erbjuden medicinering 5
Betald hyra 1
Orientering juridik 02 Förmedlingar till andra organisationer 07

Två systrar, tio barn och tio fäder, det är en unik uppsättning på flera sätt. Ahdanne har hjälpt till att få barnen folkbokförda och något kunna hjälpa familjerna. Systrarna har växt upp och levt i svår misär, men aldrig lämnat bort något av sina barn. Det gjorde att Mme Mahjouba bestämde sig för att hjälpa till.

Systrarna växte upp i ett mycket våldsamt hem. Fadern var officer, svårt alkoholiserad och våldsam. Han tog dagligen ut sina aggressioner på mamman och sina sex barn. Mamman blev till slut tvungen att fly med barnen. Som ensamstående, utan manlig beskyddare, kunde hon inte få någon anställning. Hon blev slutligen tvungen att bli tiggare. Både hon och barnen for illa. Flera barn hamnade i brottslighet och droger i unga år.

Behöll alla barnen
De två systrar det nu gäller fick det som vuxna kvinnor extra svårt. De fann ingen väg ur misären. För att alls kunna överleva tvingades de sälja det sista en fattig kan sälja, sina kroppar. De fick med tiden fem barn vardera, alla med olika fäder. Det äldsta barnet är nu sjutton år.  Det är mycket ovanligt att mödrar i sådana omständigheter behåller sina barn. Ofta säljs de eller lämnas bort.

Vågade inte ansöka
Systrarna behöll sina barn men vågade aldrig försöka registrera dem för en nationell identitet. De hade ingen man som kunde tala för dem. De var rädda för att anklagas för prostitution och hamna i fängelse. Då hade ingen alls kunnat ta hand om deras barn. Nu har de vänt sig till Ahddane för att försöka få barnen registrerade.

Nio barn med framtid
Under april lyckades Ahddane registrera nio av barnen. De kan nu få sina samhälleliga rättigheter, som utbildning, sjukvård, anställning id-kort med mera. Registreringarna har skett under motstånd och protester från myndigheter och domare. Men Ahddane har kämpat hårt för de lagliga möjligheter som barnen faktiskt har.

Tionde barnet kvar
Nu återstår bara att registrera det äldsta barnet. De slutliga förhandlingarna måste hållas i Casablanca, dit fadern spårats. Då krävs att mamma och dotter finns på plats i en domstol, tillsammans med Ahddanes socialarbetare.

 

Omätbar vinst
Att på det här sättet rädda barns framtid kostar naturligtvis både tid och pengar. Men vinsten går inte att mäta i tid eller pengar, varken för barnen eller för samhället. Att plötsligt bli en godkänd fullvärdig medborgare i sitt eget land, är svårt att prissätta. Även samhället stärks. Utöver registreringen hjälper även Ahddane systrarna och deras barn att komma ur misären genom rådgivning, social hjälp, kläder och leksaker.

-Tack alla donatorer!
-Jag tackar alla donatorer som gör vårt arbete möjligt, hälsar Mme Mahjouba på Ahddane. Vi räddar hälsa och liv på många olika sätt. Även dessa barn har rätt till en framtid och rätt till ett fullvärdigt liv!

Ahddane
Malika Jaouhar
Sven Olof Andersson