Rapport från Ahddane, december 2015

December i siffror

Ahddane tog i december emot 28 olika svåra fall av hjälpbehov. Två av dem beskrivs här i rapporten. På förskolan fanns sju barn inskrivna.

Från november fanns 6570 MAD kvar av en donation från HumanistHjälpen.

Pengarna har använts till:
Löner 1500 MAD
Telefon för tre månader 1036 MAD
El och vatten 279 MAD
Mat för barnen 1070 MAD
Apoteksräkningar 1680 MAD
Hygien, print och diverse 502 MAD
Hyra för extern hjälpsökande 200 MAD

Sparat 303 MAD

 

Slutord av

Mme Mahjouba:

Situationen på Ahddane har förbättrats en del. Ryktet sprider sig i samhället, att man kan och vill ställa upp med stöd och erbjuda nödställda olika former av hjälp.

Ingenting av detta kunde göras utan stöd från våra givare. Vi är väldigt tacksamma för att ni fortfarande stöder oss. Trots att den svåra flyktingsituationen i världen också behöver stöd.

Vi tackar er ur djupet av våra hjärtan att vi har ert trogna stöd!

12-åring köpte skollunch
Våldtogs och blev gravid

Laila går i skolan, hon är tolv år. Hon anses vara ett mycket vackert barn. En dag blir hon våldtagen då hon köper sin skollunch. Nu är hon gravid och behöver en stor hjälpinsats av Ahddane.

Laila tar skolan på stort allvar och studerar hårt. Hon är äldsta dotter i en familj, har en yngre bror, ska få ett syskon till snart, hennes mamma är gravid.

"Trevlig" försäljare
Laila brukar köpa sin skollunch i en liten butik bredvid skolan. En försäljare är väldigt "trevlig" mot henne, försöker ofta röra vid henne, vill inte ta betalt, visar ingen respekt för att hon bara är ett barn och inte förstår att freda sig. Laila känner sig både rädd och smickrad. Hon förstår inte vad mannen egentligen är ute efter.

Våldtagen av pedofil
En dag lurar han henne in i ett rum bakom butiken, i något påhittat ärende. När Laila omisstänksamt följer efter, förstår hon snabbt att allt är fel. Försäljaren blir närgången och våldsam och tar tag i henne. Det slutar med att hon blir våldtagen av pedofilen.

Gravid - livshotande
Laila är nu gravid i sjätte månaden. Hennes familj har sökt hjälp på Ahddane. Vid så unga år kan en förlossning vara livshotande. Alternativet abort finns inte. Laila behöver mycket hjälp i en fruktansvärd situation.

(Laila har i verkligheten ett annat namn.)

En vanlig dag på förskolan

En vanlig dag på förskolan börjar klockan åtta. Då börjar den första av två barnsköterskor. Hon tar emot de tidigaste barnen, klockan nio kommer hennes arbetskamrat.

En av sköterskorna ägnar dagen åt de minsta barnen, från 41 dagar och upp till nio månader. Den andra tar hand om barnen upp till tre år.

Saknar mamma
Det första som görs på dagen är att kolla blöjor när barnen kommer in. Det ska lukta gott på förskolan! Måndagar är jobbigast, tycker båda två. Då har barnen varit med mamma hela helgen. Saknaden är stor och sköterskorna för arbeta hårt för att uppväga saknaden.

Bordsskick och hygien
Senare i veckan går det bättre. Barnen anpassar sig. Den första sköterskan hinner laga till frukost innan hennes kollega kommer. Barnen lär sig sitta med vid bordet, men turas om att mata de minsta, ofta flera åt gången, det är ju bara två personal. Hygienen är viktig, barnen lär sig använda servett och att tvätta händer och munnen efter maten.

Omväxlande mat
Frukosten kan bestå av bröd, ost, mjölk och honung. Eller bröd, te, olivolja och sylt. Till lunch kan det serveras en grönsakssoppa med kött eller kyckling. Nästa dag blir det kanske linser och bönor med kött, eller rent av fisk i tagine, den härliga lergrytan med lock.

Couscous fredag - förstås!
Fredagar är det couscous med kyckling eller kött som gäller, Marockos nationalrätt varje fredag! Efter lunch är det sovdags, siesta mellan tolv och två. När barnen vaknar har sköterskorna redan kokat pasta till mellanmål, eller om det blir yoghurt med kakor. Måltiderna hålls varierade med tanke på vitaminer, proteiner och andra näringsfaktorer.

Ingen annan barnomsorg
De allra minsta barnen har stort behov av sina mammor och vill förstås helst vara i mammas armar. Förhoppningsvis förstår de när de växer upp, att mamma var tvungen att lämna dem på förskolan. Då kan hon arbeta och försörja sin lilla familj.

För de allra flesta ensamstående mödrar finns ingen som helst annan barnomsorg att få.

 

Amal får inte gifta sig
- för att hon är gravid
- och barnet ska säljas...

Amal förälskade sig i en trevlig man. Hon blev gravid, men mannen ville inte gifta sig. Nu vill Amals mamma efter födseln sälja barnet till en rik familj. Amal själv vägrar, hon har hittat en annan man. Han accepterar graviditeten och vill att de gifter sig. Men går inte, strider mot lagen - för att Amal är gravid!

Amal kommer från en stad i Sahara, hon är 25 år. Pappan dog tidigt, Amal är äldst och tog delvis över försörjningen. Förra året började hon jobba i Casablanca och kunde skicka hem pengar.

Älska ja - gifta nej!
På arbetsplatsen blev hon förälskad i en man och han älskade henne. Men förklarade att han inte ville gifta sig. Tråkigt, tyckte Amal. Och det blev dyrt att leva i huvudstaden, så Amal flyttade hem igen. Hennes kärlek kom dock på besök och bad henne bo med honom i Agadir. Trots att han inte ville gifta sig. Sagt och gjort, kärleken drog, närmre till familjen och Amal fick jobb i Agadir. Där levde paret ihop. Tills Amal blev gravid…

Amal tog ansvaret
Mannen ville absolut inte ha barn. Han ville ha abort (som måste ske illegalt). Amal vägrade. Hon förklarade att då fick allt gå vidare på hennes eget ansvar. Hon visste ju från början att han inte ville gifta sig utan egentligen vara underhålla sig. Men hon hade väl hoppats på en förändring.

"Barnet ska säljas!"
Så Amal for hem till mamma igen, utan att berätta… Men magen växte och Amals mamma for i taket.  Hon förklarade att familj och släkt skulle bli helt utskämd. Amal skulle placeras hos en bekant i Agadir, bo där tills barnet fötts. Då skulle barnet säljas till en rik familj.  (Jodå, det går för sig i Marocko, om än inte helt enligt världsliga lagar.)

I husarrest
Mammas ord är lag i Marocko. Så där satt nu Amal i Agadir, i husarrest. Fick mat och husrum som mamma betalade. Men fick inte ens gå ut. Som ett fängelse, tyckte Amal. Så hon tog hjälp av en väninna och rymde. Bosatte sig hos väninnan istället.

Träffade en ny man
Där träffade hon efter en tid en ny man, som förälskade sig i henne. Att hon var gravid med en annan såg han inte som något problem. De gick slutligen till en domare för att gifta sig. Men det gick inte alls. Det vore olagligt. För Amal var ju gravid!

Enligt religiös lag
Så lyder nämligen den religiösa lagen i landet. Gravida får inte gifta sig men någon annan än barnafadern. Amal och den nye fästmannen for ut på landet och fann en annan domare som vigde dem. Men vigseln blev sedan ogiltigförklarae.

Moment 22
Där befinner sig paret nu. I ett svårt moment 22 av kärlek, skamkänslor, familjeheder, krav på försäljning av ofött barn och vanmakt inför en oförstående omvärld. Om de väntar tills Amal föder, kan de få tillstånd att gifta sig. Men då väntar ju den rika familjen på att få köpa barnet. Kanske har de redan betalat till det ofödda barnets mormor.

Ett jobb för Ahddane
Nu är det upp till Mme Mahjouba och personalen på Ahddane att få känslor och åsikter att gå ihop. Att förklara att Amal har rätt att bestämma över sitt eget liv. Och sitt barns liv. Fast hon egentligen inte har det, hon har ju ingen godkänd manlig "beskyddare".  

(Laila har i verkligheten ett annat namn.)