Rapport från Ahddane, februari 2015

Kompetent
- men för litet

Det är sant att Ahddane är litet och att många människor inte känner till det. Men organisationen är kompetent, den fungerar verkligen och löser problem för många nödställda människor.

Egentligen behöver Ahddane större utrymmen för att kunna hjälpa fler kvinnor och barn samt hålla med flera typer av tjänster. Där råder också brist på utrustning och material för kontor och datormiljöer.

Människor utan rättigheter
Ahddane har genom sitt arbete klart påvisat att det finns en stor grupp människor som inte har några rättigheter i samhället, eftersom de inte har någon identitet.

Söker sitt ursprung
De flesta nödställda som kommer till Ahddane, har önskemål om att få sitt ursprung fastställt. Orsakerna är olika.

 

-Bedrövligt!
Mängden av sådana komplicerade juridiska fall växer.
-Det är bedrövligt att medborgare berövas och förvägras sådana viktiga behov, säger Mme Mahjouba.  Det händer att de sökande mer saknar psykisk kraft, än ekonomiska resurser. De är förtryckta av att inte ha någon identitet.

Inge hopp och optimism
-Teamet på Ahddane får ofta spela rollen som psykiater. Råda folk att släppa sina onda tankar och sina rädslor. Ändra deras tillstånd av förtvivlan och ångest till ett tillstånd av hopp och optimism.

Daghemmet tomt

Stolar och sängar i Ahddanes daghem står fortfarande tomma sedan i januari. Det är så sorgligt att se tomheten. Men organisationen planerar att ta emot barnen igen, i mars.

Allt beror på otillräckliga ekonomiska resurser. Under stängningen är all övrig service är öppen.

 

 

Bli medborgare...
Många mödrar saknar identitet

Fadma är omkring fyrtio år gammal. Hon är en ensamstående mamma, liksom även hennes mamma var. Fadmas mamma gav tidigt bort henne till en gammal kvinna, utan att skriva några juridiska papper.

Fadma var helt i händerna på den gamla kvinnan. Hon sändes iväg på vilka slags arbeten som helst, för att dra in pengar till kvinnan. Något eget liv kunde hon inte skaffa sig. Hon tillhörde kvinnan.

Fyra barn, inga dokument
Fadma levde länge hos kvinnan, utan att kunna ta sig därifrån. Under tiden blev hon ensamstående mamma, fick fyra barn. Eftersom Fadmas biologiska mor inte erkänt henne i något dokument för medborgarskap, vet inte Fadma ens exakt när hon är född.

Fadmas pappa ställer upp
När Fadmas biologiska mor dog, dök hennes far upp, efter att tidigare ha varit helt försvunnen. Han ville nu glädjande nog ta ansvar för Fadma.  De sökte upp Ahddane för att få hjälp. Pappan ville juridiskt deklarera att Fadma är hans dotter.

Ingen födelseattest
Detta visade sig tyvärr vara mycket svårt, utan födelseattest. Efter många möten på Ahddane besökte Mme Mahjouba en moster till Fadma, den enda levande släktingen som skull kunna vittna i en rättegång. Men mostern vägrade att vittna.

Hjälp till domstol
Så nu måste Fadma och hennes pappa gå till domstolen och begära en rättegång. För detta behövs en advokat. Ahddane hjälper Fadma och pappan till rätta men kan inte betala kostnaderna. Alla går nu i en hoppfull väntan på domstolens utslag och hoppas på ett mirakel. Det finns inga garantier alls för att Fadma ska få en nationell identitet.

Drabbar i generationer
-Det är smärtsamt att se hur ett misstag i en generation kan drabba flera generationer framåt, säger Mme Mahjouba. En enkel åtgärd, som att deklarera sin dotter juridiskt, kunde ha besparat Fadma och hennes barn från att leva i en icke-existens.

Barnen utan skola, arbete...
Kommer Fadmas stackars barn att tvingas leva i samma elände som sin mor? Kommer de också att vara undantagna från identitet, skola och arbete? Får inte Fadma en juridisk identitet nu, så kommer detta även att bli omöjligt för hennes barn.

LÄS MER om problemen för ensamstående mödrar att få en identitet!

Sammanfattning Februari

De många och svåra fall som Ahddane dagligen tar emot, avslöjar det djupa behov som finns hos befolkningen. Först som sist är detta egentligen samhällets ansvar. Men det hamnar ändå hos en privat organisation som stöds av en grupp ärliga donatorer.

Vår tacksamhet mot er donatorer är stor, vi önskar att vår regering vore lika varmhjärtad!

 

Myndighet vädjar:
Hitta Amals försvunna barn!

En lokal myndighet har bett Ahddane om hjälp. Det är ett stort genombrott för organisationen. Omgivningen har börjat inse att även ensamstående kvinnor har rättigheter och att Ahddane kan hälpa till.

Amal är en ensamstående mamma som har en vuxen dotter som nu är gift. Amal föder då som ensamstående mor ett andra barn, en son. Men hon beslutar sig för att överge sonen och ger bort honom en familj i Taroudant. Det går att göra så i Marocko.

Hänsyn till dottern
Hon gör det eftersom hon kände sig generad och av hänsyn till sin gifta dotter. Om hennes dotters make och hans familj fick höra sanningen, skulle det kunna leda till skilsmässa för dottern.

Hot mot värderingar
-Det är vanligt att marockaner respekterar konventionella och konservativa värderingar, berättar Mme Mahjoub. De ser ofta en graviditet utanför äktenskapet som ett hot mot dessa värden.

Amal ångar sig!
Då det gått ungefär tre månader, började Fadma ångra sig. Hon kunde inte sova, fick mardrömmar, och blev sjuk. Hon vill ha sitt barn tillbaka, men familjen som hon gett honom till, har flyttat från staden. Hon besöker olika myndigheter, ingen kan göra något. Det är då Ahddane får över  fallet.

Kostsamt sökande
Amals psykiska hälsa blir allt sämre. Ahddane team hjälper till med möjliga åtgärder, men barnet saknas fortfarande. Sökandet kräver en massa arbete och transporter, vilket drar stora kostnader.

Annonsera efter barnet
För närvarande får Amal hjälp med sjukvård och medicin hos Ahddane. Med små resurser provar man att på olika sätt annonsera efter det försvunna barnet.

Oerhörd social press
Fallet visar åter vilken oerhörd social press ensamstående mödrar har på sig. De kan av olika hänsyn behöva lämna bort sina barn. När de ångrar sig kan det vara för sent.

 

Litet kommunalt bidrag

Kommunen Dcheria, där Ahddane ligger nära Agadir, erbjuder i februari en liten gåva på 7 000 Dirham (cirka 6 500 SEK), som stöd till verksamheten.

Kommunen har oerhörd nytta av Ahddanes arbete, menar Mme Mahjouba, som är lite besviken över gåvans ringa storlek.

-För kommunen är summan en droppe i havet. Och nästan så för Ahddane också. Men givetvis är det bättre än ingenting och kan alltid fylla något hål i ekonomin.

Man väljer att se gåvan som en möjlig början på något nytt, att det hårda sociala arbetet börjar bli uppmärksammat och uppskattat.