Rapport från Ahddane, jan 2016

Ekonomin Januari

Ekonomin för januari består begripligt nog av en låång rad betalda skulderposter. I slutänden finns dock ingen pluspost. Det krävs fler donationer för den fortsatta verksamheten.


Nära 83 000 MAD kunde omedelbart betalas ut.

-En extrem lycka har fallit över föreningen, konstaterar Mme Mahjuba.

-En massa förväntningar finns nu på att utveckla Ahddane mot en ännu bättre framtid, fortsätter hon.

Tack alla givare!
-Denna fantastiska framgång och den fortsättning vi hoppas på, kunde inte ha kommit till utan alla våra trogna givare. Ett stort tack till er alla. Särskilt till HumanistHjälpens givare som klarat oss över den här mycket svåra perioden!

 

Ännu en tysk donation

Mme Urssila från Tyskland har besökt Ahddane. Med sig hade hon en stor donation på 1000 Euro. Även den användes till eftersläpande löner för personalen.

Donationsregn:

-Ahddane skuldfritt!

-Alla Ahddanes skulder är betalda!

Det säger en lättat chef för Ahddane, Mme Mahjouba. Det är den tyska organisationen "Mon petit coeur " (Mitt lilla hjärta) som skänkt en stor donation till Ahddane. Den är på cirka 70 000 SEK och täcker hela underskottet för 2015 och 2014! Dessutom har organisationen en hemsida inriktad på att samla in pengar till Ahddane.

Att helt plötsligt få alla sina skulder betalda är givetvis fantastiskt för en social hjälporganisation som Ahddane. Löner som släpat efter flera månader kunde plötsligt betalas ut. Släpande fakturor för livsmedel, medicin, transporter… allt kunde plötsligt betalas!

Kvinnor i bakgrunden
I bakgrunden finns två kvinnor från starten av Oum El Banine, berättar en överväldigad Mme Mahjouba, Ahddanes grundare och chef.
-Marie Luce var en av mina medgrundare till Oum El Banine, hon var generalsekreterare fram till 2003 och är fortfarande en trogen donator, när hon har möjligheten.

Samarbete
Marie Luce hade goda kontakter med Mme Dominique, som var en stor givare mellan 2001 och 2003. Förra året återkom hon och planerade tillsammans med Marie Luce denna hjälp till Ahddane.

Stärker verksamheten
Givetvis stärker donationen också organisationens verksamhet. Nya donationer behöver inte användas för att fylla gamla hål utan kan istället användas för att ge hjälp åt de nödställda.

Bor i Tyskland
Mme Dominique bosatte sig tidigare Tyskland, vilket förklarar den långa frånvaron. Där har hon tillsammans med sin make startat en förening, som ska hjälpa Ahddane.

Inte ensamma längre
Det betyder att HumanistHjälpen inte nu längre står ensam som utländsk bidragsorganisation. Tillsammans blir vi alla starkare och förhoppningen är att Ahddane nu ska kunna växa i takt med det allt ökande hjälpbehovet i regionen.

Oum El Banine nästa?
I en förlängning finns också möjliga planer för det betydligt större Oum El Banine. Även om det där skulle krävas mycket större belopp för att klara dess ekonomiska kris. Skulderna är nära de tredubbla, jämfört med Ahddane.

Här är parets hemsida, där det också finns en fin video från Ahddane, franskt tal, tysk text:  http://mon-petit-coeur.de

 

Basar i Luxenburg

gav 5000 Euro

Ahddane har fått ett fint bidrag på 5 000 EURO från en basar i Luxenburg.

Basaren arrangerades i november med deltagare från många länder, där alla sålde sina nationella varor. Behållningen gick till ett antal hjälporganisationer, varav Ahddane alltså var en.

Initiativet till att stödja just Ahddane kom genom Mme Barbara Hess of Luxenburg. Hon är god vän med kassören på Ahddane och Oum El Banine, Mrs Saida Bilig. Vid ett kommande tillfälle kan stödet istället komma att gå till Oum El Banine.

 

70-årig pedofil

utnyttjade nioåring

Aalia är omkring nio år gammal. Ensam hemma efter skolan blir hon sexuellt utnyttjad av en 70-årig man som bor granne med familjen. Innan det upptäcktes, hann Aaila smittas av en infektion.  Ahddane ger nu familjen all tänkbar hjälp.

Aaila är yngsta dottern i en fattig familj några mil från Agadir. Övriga i familjen arbetar för att få ihop till sin försörjning. Därför har Aaila fått vara ensam hemma några timmar, efter hon kommit hem från skolan.

Granne larmade
En granne tog kontakt med föräldrarna. Hon berättade att flickan ibland gick hem till en annan granne, en 70-årig man. Föräldrarna frågade ut flickan som berättade att mannen brukade ringa och bjuda dit henne. Då brukade hon få tio dirham (ungefär åtta kronor).  I hans hem fick hon leka och han brukade krama och smeka henne.

Pedofili är mindre uppmärksammat i Marockansk kultur än här. Ämnet är tabu, inget man gärna talar om. I skolorna är all sexualundervisning också förbjuden. Det är inte lätt för små barn att begripa farorna.

Ämnet är tabu
Aaila uppfattade mannen som snäll. Hon visste ingenting om sexuella beröringar. I skolan är sexualundervisning förbjuden. Privat talar man inte så öppet om pedofili och om var gränser går mellan barn och vuxna. Ämnet är mer tabu än i vår del av världen. Men föräldrarna förstod att mannen inte hade några trevliga avsikter med att bjuda hem Aaila.

Polisen gillrade fälla
Tillsammans med polisen gillrade man en fälla för mannen. Han måste tas på bar gärning, enbart vittnesmål från ett barn räcker inte. Mannen brukade ringa och bjuda över Aaila. När det hände igen fick hon gå hem till honom. Men en stund senare gjorde polisen en inbrytning i hans hus.

Fler offer
Mannen nekade till att ha rört flickan. Men polisen frågade Aaila vilken färg mannen hade på sina underkläder. Flickan kunde vittna om hur de såg ut, då greps mannen. Det visade sig att ännu ett barn regelbundet lockats hem tilll mannen. Det var en pojke som också bodde i grannskapet.

Hade blivit smittad
Det som hänt var naturligtvis en stor katastrof för alla inblandade.  Aaila undersöktes av en läkare som konstaterade att hon inte penetrerats av mannen. Vilket är av stor kulturell betydelse för Aailas framtid. Men hon hade fått en bakteriesmitta som stammade från mannen.

Samtalsterapi
Familjen vände sig till Ahddane för att få hjälp I den mycket svåra situationen. Det krävs samtalsterapi för både Aaila och föräldrarna. Hela grannskapet påverkas, då risken finns att familjen får dåligt rykte av att flickan utnyttjats. Särskilt står hennes eget rykte på spel, för framtiden.

Stödorganisation
Familjen har också satts i kontakt med organisationen "Rör inte mitt barn", som är verksam i Marocko. Där talar man mer öppet om de faror som barn kan utsättas för. Det är viktigt att flickan inte får skulden eller känner skamkänslor för det som hänt.

(Aaila har i verkligehten ett annat namn.)