Rapport från Ahddane, januari 2015

Stänger tillfälligt daghemmet!

Ahddane tvingads att tillfälligt stänga sitt daghem i två månader, januari och februari. Det är nödvändigt, trots de stora ansträngningar som gjorts av all personal och av våra donatorer.

En anledning är de stora, olika och komplicerade fall som Ahddane tar hand om. Vi stöder inte bara ensamstående mödrar och deras barn, utan även gifta och frånskilda mammor, mödrar och barn som söker sin rätt att räknas i en släkt, mödar som behöver medicinering och så vidare.

Kan betala ut löner
Stängningen kan också motiveras med att Ahddane inte vill riskera att hamna i en djup ekonomiska kris. Vilket Oum El Banine tyvärr gjort. Den tillfälliga stängningen innebär en besparing, vilken gör att löneskulden till personalen åtminstone inte ökas, inget har kunnat betalas ut sedan i oktober 2014.

Övrig verksamhet fortsätter
Övrig verksamhet på Ahddane fortsätter som vanligt under de två månaderna:

 

Svårt med stängt daghem
Beslutet att stänga daghemmet två månader har inte uppskattats av mödrar som använder dess tjänster. Det är givetvis svårt för dessa att finna någon annanstans att lämna sina barn, för att kunna sköta sina arbeten. Ahddane lovar att öppna daghemmet igen i mars.

 

 

Historien om Meryam fortsätter

Meryam är en kvinna som födde sitt barn och vistades på Ahddane tidigare. HumanistHjälpen har särskilt följt henne och dottern Amina en längre tid, se tidigare artiklar om den svårt brännskadade Mariam.

Ahddane tar alltså inte som Oum El Banine enbart hand om ensamstående kvinnor med barn. Ahddane hjälper även kvinnor som av andra anledningar behöver hjälp, vissa svårt sjuka, andra vacklande mellan skötsamhet och missbruk. Alla med barn, vilka inte klarar sig själv i livet.

Meryam åkte hem till sin mor i en anan stad i oktober. Organisationen betalade för hennes resa. I januari kom hon tillbaka hit, men fann att vi hade daghemmet tillfälligt stängt.

Åter till droger
Det visade sig att Meryam hade återgått till några tidigare laster. När hon kom tillbaka rökte hon och använde droger. Hon förstod att hon inte kunde ta hand som sin dotter. Vi försökte övertyga henne om att placera sin dotter i en SOS-by i Agadir, där man tar hand om barn på ett bra sätt.

Meryam är svårt traumatiserad från sin uppväxt och har svårt att klara sitt nya liv som mamma. Efter en resa till sina familj kom hon tillbaka lätt drogberoende.

Eget förslag
Meryam höll inte med om den lösningen. Mme Mahjouba samlade hela sitt team för att försöka finna en lösning. Meryam själv föreslog en kvinna som kunde gå med på att vara familjehem för Amina.

Amina i familjehem
Teamet från Ahddane besöker kvinnan och godkänner planen. Man skall betala 600 Dirham per månad för placeringen, plus alla kostnader för medicin och läkarvård.

En kamp
Amina verkar ha hamnat i väldigt bra händer men tyvärr går mamma Meryam åt fel håll. Målet är självklart att få henne tillbaka till ett ordnat liv där hon själv kan ta hand om sin dotter. Socialt arbete är alltid en kamp.

Den lilla fonden för Aminas uppväxt används för att betala för familjehemmet. Det återstår ännu över 30 000 Dirham av fonden.