Rapport från Ahddane, juli 2016

Juli i siffror

Utgifterna i juli har varit drygt 18 000 dirham (nästan lika mycket i svenska kronor).

Obetalda räknar finns för 16 000 dirham, huvudsakligen löner och sociala avgifter.

Det som kostat är bland annat detta:

mottagna fall 13
barn på daghem 09
medicinska analyser 05
läkarbesök 02
konsultation andra föreningar 02
konsultation advokat 02
hyresbetalningar 01
hjälp till kläder 04
folkbokföringar 01
avstämning 01

Bebis med vattenskalle
Kräver akut operation

Ahddane försöker hjälpa en mamma som fött tvillingar för fyra månader sedan, en pojke och en flicka. Pojken lider av hydrocefalus, eller vattenskalle. Utan operation kan han inte överleva. Men det finns inga pengar.

Mamman hade en kärleksaffär med barnens pappa. Men då barnen fötts förnekade han dem helt. Efter en dramatisk och upprörande tid lyckades mamman och Ahdanne övertala mannen. Han godkände barnen och förde in barnen i sin familjebok.

Operation kostar pengar
Genom den registreringen blev det möjligt att folkbokföra barnen så att de kan få sina medborgerliga rättigheter, bland annat sjukvård. Men denna sträcker sig dock inte så långt som till en operation av en sjuk bebis. Det krävs egna pengar, vilket mamman inte har, hon kan inte heller räkna med sin familj.

Söker donatorer
Under tiden växr hela tiden barnets huvud, genom att vätska från hans ryggärg ansamlas inne i hjärnan. Ahddane söker förtvivlat efter donatorer som kan göra en insats för den dödssjuka pojken.

Text, översättning, bearbetning:
Ahddane
Malika Jaouhar
Sven Olof Andersson

Svensk fotoutställning
om Ahddanes verksamhet

Jennie Silis från Sverige har besökt Ahddane. Hon är föreningens svenske representant. En aktuell uppgift är att skapa en svensk fotoutställning om Ahddanes verksamhet.

Jennie Silis kom i sällskap med en fotograf, Mr Karim. Han tilläts fotografera barn och verksamhet till en kommande fotoutställning. Utställningen ska användas i kommunikation med givare och öka medvetenheten om arbetet Ahddane utför.

Jenne Silis kommer att bygga upp sina föreläsningar i Sverige runt utställningen.

 

Finklädd helg
även på Ahddane

Efter Ramadan inträffar den stora helgen Aid El Fitr. Till det tillfället brukar alla människor bära nya kläder. Ahddane har lyckats komma över kläder till både mödrar och barn. De ska också kunna känna av den stora festen och som alla andra ha något nytt att visa upp.

 

Våldtagen och gravid
Akut psykisk reaktion

Ahddane ger hjälp till en 21-årig kvinna som blivit misshandlad och våldtagen av en okänd man. Hon tsattes för en mängd typer av våld och har vårdas för psykiska men efter våldtäkten.

Hennes psykiska tillstånd har nu aktu förvärrats, då det visat sig att hon är gravid. Kvinnan överförs till kvinnohuset på Oum El Banine för fortsatt vård och tillsyn.

Text, översättning, bearbetning:
Ahddane
Malika Jaouhar
Sven Olof Andersson