Rapport från Ahddane, juni 2015

Situationen Juni

Glada barn på Ahddanes daghem bekymrar sig inte över de ekonomiska problemen. Det får de vuxna ta, samt alla varmhjärtade donatorer!


Situationen för Ahddane liknar de som alla marockanska föreningar har. De ekonomiska problemen står alltid som ett hinder mot resultaten av humanitära mål.

Så Mme Mahjouba kämpar och utmanar sin ålder och sjukdom samt den konservativa stämningen i Souss region.

Mahjoubas energi stimulerar personalen som känner stor sympati med de nödställda. 
När man ser strömmen av svåra fall fördubblas får alla fördubblade krafter.

Alla möten med upprörda och drabbade människor drar fram medkänsla från allas hjärtan. För närvarande finns det åtta barn på daghemmet i Ahddane.

Mme Mahjouba:
-Om det bara funnits en enda fråga som ännu vore obesvarad, så borde det vara frågan om ensamstående mödrar.

-Den pågående ökningen av antalet ensamstående mödrar och barn födda utanför äktenskapet kräver en djup undersökning och utredning, för att försöka förstå problemet från botten.

-I vår hoppfulla väntar på en radikal förändring av den marockanska mentaliteten, tackar vi våra trogna givare för deras fortsatta stöd!

 

Flydde från våld
- ur askan i elden

Efter en lång tid av våld brast Chaibias tålamod, hon beslöt att fly från sin makens tortyr. Som ensamstående mamma utan rättigheter, kom hon ur askan i elden...

Chaibia är 36 år och kommer från AL Jadida i västra Marocko. Hon var gift med en man som var alkoholiserad. Han brukade ofta hårt våld mot henne. Paret hade fyra barn.

Lämnade tortyr
Chaiba beslöt slutligen att lämna mannen. En dotter lämnade hon hos sin far. Övriga tre barn tog hon med sig. Hon visste att utmaningen var enorm, men trodde inte att den kunde komma ens i närheten av den ångestfyllda tortyr hon levt i.

Två handikappade barn
Dottern hon lämnat hos sin far är handikappat. När Chaibas pappa dog, hämtade hon hem barnet. Det blev givetvis en extra utmaning för henne. En av hennes söner är dessutom autistisk. Omgivningens förståelse för mentalt handikappade är väldigt låg. Men Chaibia tog väl hand om alla barnen.

Inga sociala skyddsnät
Chaibia arbetade i en fabrik och hyrde ett litet rum i Dcheira, men det gav för lite pengar att överleva. I området fanns ingen social hjälp, dagis eller ens rådgivning. Hennes sociala och ekonomiska situation tvingade henne in i prostitution, för att överleva. Under fyra år har hon sedan fått två barn till och har nu sex barn. Två av dem bor hos hennes mor.

Bad Ahddane om hjälp
Chaibia har stora problem med att ta hand om de fyra barnen. Det autistiska barnet försvinner många gånger. När han går ut själv kan han inte hitta vägen hem igen. Efter att hon funnit Ahddane, som öppnat sin verksamhet i området, kom slutligen Chaibia dit och bad om råd och hjälp.

Får barnomsorg
Chaibia vill ha hjälp att placera sina två yngsta barn på daghemmet. En flicka som är ett år och en pojke som är fyra år.  Ahddane kan ge en plats till flickan, men inte till pojken, eftersom han är över tre år.

Dotter våldtogs - försvann
Chaiba vill också ha hjälp att finna sitt barn med fysiskt handikapp. Dottern försvann efter att ha blivit våldtagen och har inte kommit tillbaka. Ahddane har sökt genom socialassistenter och sjukhus men tyvärr misslyckats.

Behöver rättslig prövning
Chaibia behöver hjälp till rättslig prövning sitt handikappade, våldtagna och försvunna barn. De kvarvarande barnen behöver hjälp till ett bättre liv. Det finns för närvarande inget centrum där hon kan få stöd för sin autistiske son.

Mme Mahjouba:
-Jag kunde inte sluta gråta när jag såg henne med sina barn. Hon är en imycket olycklig situation. Vi gör vad vi kan, men känner givetvis att det inte räcker till.

Omskurna pojkar

Att omskära pojkar är en obligatorisk islamsk tradition i Marocko. Ahddane har accepterat hjälp från organisationen Tarwanou.

Tarwanou utför gratis omskärelse av barn i utsatta situationer. Fem små pojkar på Ahddanes daghem har tagits till Tarwanou för att få ingreppet utfört under säkra former.

För mamman och alla runt omkring henne är det en stor famlijehögtid då sonen omskärs. Det är en obligatorisk islams tradition som inte går att ifrågasätta i Marocko.

HumanistHjälpens kommentar:
Det kan verka upprörande för oss i väst att  man via Ahddane även utför omskärelse av pojkar. Många av oss har deltagit i debatten, inte bara om könsstympning av flickor, utan även omskärelse av pojkar. Ingreppet är menat att ge en religiös identitet, vilket kanske barnet som vuxet inte vill kännas vid.

Inget att välja på
Så kan vi tänka och tala i ett land med total religionsfrihet. Men i ett islamskt land förekommer sällan ens tankegången, man har nämligen ingenting att välja på. Att byta religion är inte ens tillåtet.

Genom hjälpen från Tarwanou blev pojkarna omskurna gratis och under säkra hygieniska förhållanden.

Högtid för familjen
Så istället för att bli upprörda får vi glädja oss åt att pojkarna får en säker omskärelse, under medicinsk hygien och inte på ett köksbord. Och vi kan glädja oss åt att det för familjen, mamman och barnet, innebär en högtid och fest.