Rapport från Ahddane, maj 2016

Insamling till utsatta

Inför fastemånaden Ramadan är det tradition att lämna extra hjälp till utsatta medmänniskor.

Ahddane organiserade en kampanj där kläder samlades in och skänktes bort. Mottagare var barn, mödrar, tiggare och andra behövande i omgivningen.

 

Maj i siffror

Mottagna hjälpsökande 39
Barn i förskolan 13
Utförda vaccinationer 04
Medicinska analyser 06
Fördelade mediciner 06
Läkarbesök 08
Hjälp via sjukhuset 03
Hjälp via advokat 02
Orientering om andra hjälpcentra 07
Hyresbetalningar 03
Mjölk och kläder 08
Registrering av identitet 15
Efterkontroll av hjälp 01 Hjälp till vigsel 01

I mars rapporterade Ahddane om 19-åriga Wala, som dolde sin graviditet ända fram till förlossningen. Hennes föräldrar förstod inte förrän på sjukhuset att hon skulle föda barn. Wala och den nyfödda försköts av föräldrarna. Nu kommer glädjande nyheter från Ahddanes intensiva hjälpinsats.

Wala får komma hem!
Och ska gifta sig!

Wala hade inte vågat berätta, i skräck för att redan som gravid bli förskjuten av familjen. Efter förlossningen försköt pappan genast sin dotter och hennes nyfödda, precis som Wala befarat.

Ahddane jobbade ändå hårt och envist för en återförening. Efter mängder av möten med Wala och hennes familj, har nu pappan ångrat sig. Han går med på att Wala får återkomma hem!

Bearbetat pojkvännen
En bidragande orsak kan vara att även Walas hemlige pojkvän bearbetats av Ahddane. Han har nu gått med på att erkänna barnet och han har friat till Wala. Nu ska de unga gifta sig!

Framgång för Ahddane
En stor del av framgången måste tillskrivas Ahddane. Utan det djupa engagemanget och de många samtalen, hade förmodligen låsningen mellan Wala och familjen bestått.

Har erfarenheten
Ahddanes personal har erfarenhet och argument nog att övertala även en mycket bestämd far. Han menade sig för all framtid ha tappat ansiktet då dottern ingenting avslöjade innan förlossningen.

Donatorernas framgång!
-I verkligheten är det alla våra donatorer vi ska tacka, säger en nöjd Mme Mahjouba! Det här är deras framgång.

-Utan det ekonomiska stöd de ger skulle vi inte kunna åstadkomma någonting alls. All heder till donatorerna! Ni har räddat en ung kvinna och hennes nyfödda från att exkluderas av sin familj!

Länk till den tidigare rapporten om Wala

(Wala heter i verkligheten något annat)

Ahddane
Malika Jaouhar
Sven Olof Andersson

 

 

 

Franskt besök
väcker hopp!

Ahddane har haft besök av en officiell kommitté från den franska staden Baillargues.

Genom ett upprop av stadens borgmästare har en hjälporganisation skapats. Genom den skänker stadens medborgare kläder och material som sedan sänds till behövande organisationer.

I Agadir är Oum El Banine en godkänd mottagare av hjälpen. Efter besöket hoppas nu Ahddane också få del av den franska hjälpen.

Länk till hjälpsidan

 

Tre generationer:
Nu medborgare!

Ahddane hjälpte i maj tre generationer mödrar och barn till nationell identitet.

En kvinna födde en dotter för tjugo år sedan. Hon levde i ett äktenskap som inte var civilt registrerat, något som är mycket vanligt. Då dottern var fyra år vägrade hennes far plötsligt att godkänna henne som sin dotter. Kvinnan försköt han.

Historien upprepas
Dottern, som nu alltså är tjugo år gammal, har i sin tur fött en dotter i ett civilt oregistrerat äktenskap. Genom den beskrivna bakgrunden har inte heller hon kunnat registreras som marockansk medborgare.

Ahddane lyckades
Addames personal lyckades nysta upp historien från start. Resultatet blev att de tre generationerna kvinnor och barn blev marockanska medborgare. De kan nu få del av samhällets rättigheter, som sjukvård, utbildning, möjlighet till bostad och anställning, med mycket, mycket mera.

 

Gavs bort som 9-åring
Medborgare efter 37 år!

Zaher är 37 år men har alltid befunnit sig utanför det officiella marockanska samhället. Han gavs bort som kamelherde då han var nio år. Han är ett av de ovanligare fall som Ahddane kunnat hjälpa till en nationell identitet.

Då Zaher blev "uthyrd" som nioåring, var han i princip såld som slav. Han vaktade 30 kameler, isolerad i öknen. Maten bestod av ett bröd och en flaska vatten på morgonen. Så försvann hans barndom och ungdom.

Flydde som vuxen
Först som 25-åring kunde han fly från slaveriet. Han hade då inga minnen kvar av sin familj eller var han kom ifrån. Hade ingen nationell identitet och kunde därmed inte få några samhälleliga rättigheter alls.

Samälleligt handikappande
Med tiden blev Zaher starkt psykiskt påverkad av att sakna en identitet. Han blev besatt av att hitta sina rötter och en identitet. Han lyckades slutligen komma med i ett tv-program i ämnet. Brist på identitet är ett stort, dolt och samhälleligt handikappande problem i Marocko.

Syster femårigt hembiträde!
Genom tv- programmet fann Zaher en syster. Hon hade redan som femåring lämnats bort som hembiträde till en familj! Han fick också kontakt med flera styvsyskon. Pappan visade sig ha haft sju fruar som fått tre, fyra barn vardera.

Mamma visade sig vara död, liksom pappan. I flera år försökte Zaher med de nya kunskaperna få fram godkända papper på födsel och identitet, men fick ge upp. Ingen myndighet kunde eller ville ge någon hjälp.

Av en slump fick han höra talas om att mödrar och barn kunde få hjälp av Ahddane. Han sökte hjälp där och fick den också. I maj 2016 blev han medborgare i sitt eget land, efter 37 år!

Bara ett exempel...
- Zaher är bara ett exempel på mängder av människor som går förlorade i samhället, för att de inte har nägra dokument om identitet, sammanfattar Mme Mahjouba Edbouche, Ahddanes grundare och chef.

- Att vi kan hjälpa behövande att finna den här lyckan är helt våra donatorers förtjänst. Utan er skulle vi inte kunna hjälpa någon alls!

(Zaher heter i verkligheten något annat)

Ahddane
Malika Jaouhar
Sven Olof Andersson