Rapport från Ahddane, mars 2016

Dolde sin graviditet
-Inte längre vår dotter!

Vad gör en hemmaflicka som växer upp i en skamfylld kultur, då hon av oförstånd och kärlek blir gravid? Vanligen flyr hon. Men Wala, 19 år, gömde sig i bylsiga kläder ända fram till förlossningen. Nu vill hennes föräldrar inte längre veta av henne.

Internationella
Kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen firades på Ahddane. Genom gåvor från Sverige blev den extra festlig.

Det var Jennie Silis som kom med presenter, från sig och från svenska föreningen Caravan. Kakor och godis till barnen och kläder till kvinnorna.

Det känns väldigt viktigt att kvinnor och barn på Ahddane uppmärksammas på att kvinnor firas över hela världen denna dag.

 

Mars i siffror

Ahddane gör sitt bästa för att hjälpa nödställda. Önskemål om nationell identitet ökar mer än någonsin. Efter att Mme Mahjouba uppträtt i TV har allt fler ensamstående kvinnor upptäckt möjligheten att söka hjälp.

Under mars var antalet fall för hjälp dessa:

 

Den totala kostnaden för all hjälp samt löner, var i mars drygt 16 000 Dirham (motsvararande cirka 14 000 SEK).

Mme Mahjouba till er alla:

-Utan alla uppoffrande donatorer vore ingenting av detta möjligt!

 

Wala har växt upp som yngsta dotter i en trygg och välbärgad familj. Hon har fått det mesta hon pekat på, av sina generösa föräldrar. Vad de inte känt till var att hon haft en pojkvän. Och att hon av kärlek och oförstånd blivit gravid.

Wala med sin nyfödda. Hon dolde sin graviditet in i det sista. Möjligen i ren överlevnadsinstinkt. Att bli förskjuten av sin familj som gravid, är mycket vanligt. Nu levde hon tryggt fram till förlossningen. Ingen vet om hon någonsin kan återvända hem. (Foto: Ahddane)

Skrek i plågor
Wala gömde sin graviditet i nio månader, bakom bylsiga kläder och förklaringar om god och fet mat. Sista natten hemma låg och och skrek i plågor. Föräldrarna misstänkte blindtarmen eller annat akut, larmade ambulans och for till sjukhuset med dottern. Inte ens då tordes hon berätta vad det var som hände, att hon höll på att föda barn.

Föräldrarna chockades
På sjukhuset fördes hon från akuten i ilfart till förlossningen. Eter någon timma kom en läkare med glädjebeskedet till hennes föräldrar. De hade fått ett barnbarn och både barnet och dottern mådde bra! Tvivel och skräck chockade föräldrarna svårt.  Deras dotter hade ju bara ont i magen. Blindtarmen, kanske, men inte kunde hon ha fött barn? Var skulle det ha kommit från?

-Inte längre vår dotter!
När fakta trängt in, ville mamman trots allt stödja sin dotter. Men pappan ställde ultimatum: "Stannar du hos Wala stannar du för gott. Välj mellan henne och mig. Wala är inte längre vår dotter!" Mamman valde sin make och resten av familjen, de lämnade Wala och sitt barnbarn utan att träffa dem.

Kontaktade Ahddane
Personalen på förlossningen blev också chockade av det som hände. De kontaktade Mme Mahjouba på Ahddane. Dit fördes också Wala och hennes nyfödde. Bästa lösningen förmodades vara att få till en återförening inom familjen.

Tappat ansiktet
Walas pappa kom till slut till Ahddane. Men inte för sin dotter skull, sa han, utan av respekt för Mme Mahjouba. Hon är välkänd och respekterad för sitt stora sociala engegemang. Han berättade att han möjligen kunde ha låtit Wala komma hem, om hon i god tid berättat att hon var gravid. Nu hade hon lurat hela familjen och fått dem att helt tappa ansiktet inför läkare, vårdpersonal, släkt och vänner.

Om berättat tidigare...
Mme Mahjouba har förståelse för inställningen att Wala borde ha berättat i tid. Samtidigt vet man på Ahddane också av erfarenhet att resultatet ofta blir detsamma, om flickorna berättar i tid. De förs bort för att föda, eller tvingas rymma. De godtas möjligen om de genast lämnar bort den nyfödde och kan sägas ha bara varit bortresta en tid.

Jobbar för återförening
En ogift gravid kvinna i familjen är för de flesta marockaner oerhört skamfyllt och socialt nedsättande. Därför är det få gravida flickor som får stanna eller kan återförenas med sina familjer. Att som Wala dra ut på avslöjandet till absolut sista sekunden, kan ses som ren överlevnadsinstinkt. Hon slapp förmodligen bli utkastad som gravid, det kan ha räddat hennes och barnets hälsa och liv. Personalen på Ahddane jobbar vidare på att få till en återförening med Walas familj.

(Wala heter i verkligheten något annat)