Rapport från Ahddane, nov 2015

Hamid sökte identitet...

Fått släkt och kan ärva!

Hamid är en 18-årig pojke med en ovanlig hudsjukdom, han tål inte sol. Dessutom saknar han nationell identitet, kan inte få något arbete, tvingas tigga på gatorna. Nu har han fått hjälp mot en bättre framtid. Har träffat sin släkt och får kanske del av sitt fadersarv!

Det blev ett laddat möte då Hamid tillsammans med en representant från myndigheterna samt Mme Mahjouba, träffade sina farbröder för första gången. De kände genast välkomande igen honom. Isen är bruten, nu kan Hamid få en identitet och ta del av det marockanska samhället! Kanske får han också del i sitt farsarv.

Ekonomin i november

Ahddane lever tyvärr mycket "ur hand i mun". När vi kan skicka pengar, används dessa omedelbart, oftast till eftersläpande löner och räkningar för mat och mediciner.

Den här månaden blev det dock lite över till nästa månad. En anledning är besöket av Jennie Silis och Karavanen, de skänkte mycket livsmedel, förbrukningsvaror och kläder, som då inte behövde köpas. Dessutom sponsrade de den långa resan med Hamid.

Reguljära donationer kommer just nu enbart från HumanistHjälpen. Väldigt många organisationer är helt koncentrerade på nöden i den stora flyktingströmmen genom Europa.


INKOMSTER

HumanistHjälpen:
17 170 MAD (MArockanska Dirham, motsvarar 15 000 SEK)

UTGIFTER

Löner: 5 000 MAD

Hyra:
5 600.00 MAD

Totalt:

10 600 MAD

Kvar till dec:

6 570 MAD

 

Slutord från Mme Mahjouba Edbouche

-Vi gör vårt bästa för att hjälpa nödställda människor. Trots det hårda ekonomiska läget stöds vi endast av er givare.

-Vi tackar för varje gåva ni ger. De har räddat livet på tusentals barn och skapat tårfyllda leenden i lika många mödrars ansikten.

 

Vi rapporterade om Hamid i augusti. Han är äldste sonen till en ensamstående mamma, som inte folkbokfört honom. Ahddane kunde hjälpa Hamids syster till nationell identitet. Hamid var dock född i en annan landsända, då blev det svårare. Han lider av en svår hudsjukdom, en solallergi som kräver ständig medicinering för att undvika livshotande skador.

Lång resa för ett id
I november satte sig Mme Mahjouba i bilen med Hamid, socialarbetare och Jennie Silis, som då var på besök, hon är Ahddanes svenske representant och sponsrade den här resan till Hamids framtid. Färden gick runt 40 mil bort till en liten by där Hamid påstods ha släktingar. Två farbröder var de viktigaste, genom dem kan Hamid få rätt papper.

Morbror kände igen
När vägen började ta slut hade sällskapet tur, en man kände igen Hamid. Hans hudsjukdom ger honom ett särskiljande utseende. De visades till ett hus där Hamids morbror sades bo. Han kände också igen Hamid och började berätta om sin syster.

Barnhustru drogades
När Hamids mamma var en mycket ung flicka, gifte hennes far bort henne till en bekant man. Denna alkoholist och tog inte så väl hand om sin barnhustru. Han tog henne olika fester och bröllop för att hon skulle dansa och sjunga för gästerna. Han tjänade helt enkelt pengar på henne. Samt gjorde henne till en missbrukar av alkohol och droger.

Med myndighet mot farbröderna
Då morbrodern berättat detta var det dags att träffa Hamids farbröder, de krävs för att kunna skaffa identitetspapper. På vägen dit hämtade sällskapet upp en representant för den myndighet som godkänner folkbokföringar. Tillsammans körde de till Hamids pappas bröder.

Efter en lång färd mot släkt och klargöranden är Hamid snart framme. Frågan är om hans släkt vill kännas vid honom, så han kan få en egen identitet...

Erkände sin brorsson!
Det blev ett ångestfyllt möte. Efter presentationer frågade representanten från myndigheten om farbröderna kände igen sin brorson. Det gjorde de! Mme Mahjouba berättade om Hamids eländiga situation, att han tvingas tigga i parkerna och inte kan få något arbete eller gå i skola, eftersom han inte har några papper på vem han är. Hon uppmanade släktingarna att samarbeta. Det lovade de att göra.

Hamids arv till farbröderna...
Under samtalet kom det fram mer fakta, nu om Hamids far. Han var nu död. Men hade innan dess blivit en rik man i området. Hans bröder tog hand om arvet efter honom. Ett arv som egentligen är Hamids. Möjligen är det en anledning till att släkten själv inte sökt efter pojken. Hur det nu blir med arvet är ännu inte klart. Att Hamid får ta del av det, verkar mest troligt.

Lång pappersväg kvar
Representanten för myndigheten var hela tiden väldigt trevlig, berättar Mme Mahjouba. Han registrerade noga alla frågor och svar. Att Hamid är godkänd av sin släkt betyder mycket. Men ännu är det en mängd papper som måste ordnas. Det mesta arbetet ligger på Ahddane och betyder utgifter i form av arbetstid, resor och avgifter.

Upp ur misären!
Hamid själv är överväldigad av denna hjälp. Helt plötsligt har han fått en släkt och kan få en nationalitet i sitt land. Han kan komma in på skolor, universitet, få arbete, ta körkort, ansöka om ett pass med mycket mera. Processen innebär ett slut på hans liv i misär. Själv hade han aldrig klarat av det, lika lite som hans mamma kunde.

Att som barn utom äktenskapet få en identitet i Marocko, det kräver kunskap, tid och pengar, vilket de flesta drabbade alls inte har.

Barn till nöjespark

blev stor succe!


Barnen på Ahddane kommer inte ut i samhället så ofta. Resurserna är mycket begränsade. Desto roligare blev ett besök i Agadirs Fågeldalen, en park med exotiska djur och roliga lekplatser.

Det var hjälp-organisationen Karavanen från Värmland som ordnade besöket. Tillsammans med Jennie Silis, Ahddanes svenske representant. Barnen fick en utflykt bland djur och fåglar och glass och roliga leksaker och glada svenskar. För många barn var det den första utflykt de upplevt.

Utöver parkbesöket kom Karavanen och Jennie med kläder och livsmedel som välbehövligt fyllde upp förråden på Ahddane.

 

Länk Karavanen: http://karavanen.nu/

 

Treåring slutade växa

En gift kvinna med tre barn söker hjälp på Ahddane. Hennes yngsta son har slutat växa, han är tre år gammal. Familjen har inte pengar till de mediciner som behövs.

Det är inte vanligt att gifta kvinnor söker hjälp. I det här fallet är familjen mycket fattig. Mannen arbetar i hamnen då det finns arbete. De har tre barn, två äldre döttrar, samt pojken som slutat växa.

Stannat i växten
Mannen hade länge väntat på att få en son, det är viktigt i Marocko. Nu är han inte nöjd med sonens utveckling. Han kan inte acceptera att barnet stannat i växten.

Inga pengar
Mamman kommer till Ahddane i en mycket känslig situation. Hon är förtvivlad och ber om hjälp. Barnet behöver behandling och regelbunden medicinsk övervakning. Familjen har inga pengar till detta.

Ahddane kan hjälpa pojken akut med några mediciner. För att han ska börja växa krävs dock mer åtgärder, vilka nu utreds i samarbete med familjen.