Rapport från Ahddane, september 2015

Ekonomin september

Ahddane lever tyvärr mycket "ur hand i mun". Det vi kan skicka under en månad används omedelbart, oftast till eftersläpande löner och räkningar.

Reguljära donationer kommer just nu enbart från HumanistHjälpen. Väldigt många insamlingsorganisationer är helt koncentrerade på nöden i den stora flyktingströmmen genom Europa.

HumanistHjälpen står kvar
Risken är att tidigare upparbetade hjälpmål under tiden går under. En olycklig utveckling. HumanistHjälpen har valt att stå kvar vid sina tidigare åttaganden, vi vill inte se hjälpen till nödlidande mödrar och barn upphöra.

Mycket betalt - ännu mer obetalt.
Här följer Ahddanes inkomster och utgifter under september. Utöver de utgifter som här kunnat betalas, finns ännu mer som är obetalt, till exempel fler eftersläpande löner, el, vatten samt telefon/Internet.

INKOMSTER

HumanistHjälpen:
17 803.40 MAD (MArockanska Dirham, motsvarar 15 000 SEK)

UTGIFTER

Social Assistent lön för aug/sept:
3 000.00 MAD

Förste sköterska aug/sept:
3 000.00 MAD

Andre sköterska aug/sept:
3 000.00 MAD

Hyra aug/sept:
5 600.00 MAD

Apotek:
990.00 Dhs

Begravningen av Ouarda:
2 123.04 MAD

Totalt 17 713.04 MAD

Stoppade självmord
Övergiven gravid
såg ingen lösning

En ung kvinna från en fattig familj försöker ta sitt liv. I sin iver att rädda familjen ur fattigdom har hon försökt få tag i en god make. Istället blir hon ensam i en graviditet och familjen vänder henne ryggen.

Den olyckliga kvinnan kan vi kalla Malika, hon kommer från en fattig familj. Hennes far arbetar som murare. Malika är äldst av fyra syskon, två systrar och en bror.

Avbröt skola för jobb
Malika hoppade av gymnasiet efter tredje året på grund av familjens stora fattigdom. Hon beslöt sig för att hjälpa sin familj istället. Hon fick arbete i olika industrier och tjänade pengar åt familjen. Genom arbetsplatserna fick hon också chans att träffa många olika människor.

Att bli gift - väg ur fattigdom
Malika drevs även av en önskan att bli gift, vilket också kan vara en väg ut ur fattigdom. Hon hade i sitt sökande kontakter med några män.Tyvärr underskattade hon riskerna, eller förstod dem inte, sexualundervisning är förbjuden i skolan. Plötsligt fann hon sig vara gravid.

Sökte hjälp på Ahddane
Mamman och en moster upptäckte graviditeten i sjätte månaden. De beskriver det som en katastrof. Med brustna hjärtan kom de bokstavligen springande till Ahddane för att söka hjälp.

Pappan för rädd om ryktet
Malikas pappa blev också bestört. Lyckligtvis är han en bra pappa som gärna ville behålla sin dotter, trots att hon blivit gravid utan att vara gift. Men det visar sig till sist vara omöjligt även för honom. Familjen är starkt beroende av att behålla sitt goda rykte. Pappan föll för det sociala trycket.

"Skulle ha varit föredöme"
Systrarna och andra familjemedlemmar började förolämpa Malika dagligen och ville bli av med henne.
Mamman sa:
"Malika är den äldste och jag väntade på att hon skulle bli ett bra föredöme för sina systrar, men hon har förstört allt."

Försökte begå självmord
Malika försökte då fly från katastrofen, genom ett allvarligt försök att begå självmord. Men turligt nog misslyckas hon. Familjen vände sig åter till Ahddane, i en atmosfär av sorg och elände. Den akuta situationen kräver att Malika får en plats på kvinnohuset. Hon kan inte lämnas ensam ens för en liten stund, hon tänker bara på att försöka ta livet av sig igen.

Behåller barnet - vill återförenas
Efter tre långa sittningar med Malika, lyckas personalen övertyga henne om att behålla sitt barn. Hon bär på en oro för att barnet skadats av oron och självmordsförsöket. Det är tyvärr en vanlig oro bland kvinnor på kvinnohuset.

Tillsammans med personalen på Ahddane vill Malika arbeta hårt för att hon kan försonas med sin familj och få flytta hem igen, med sitt snart födda barn.

Skänkt lammkött
till offerfesten

Under september firades Aid Al-Adha. En flera dagar lång offerfest och en stor händelse i den muslimska världen, både socialt och religiöst.

Varje familj bör offra ett lamm till festen, men alla familjer kan naturligtvis inte köpa ett helt lamm.

Donationer till lamm
Ahddane kunde med hjälp av goda givare köpa ett lamm som räckte till alla. Tyvärr uteblev i år den gemensamma festen för de ensamstående mödrarna. Detta på grund av de svåra ekonomiska förhållandena på Ahddane.

Men köttet delades ut rättvist till alla att beredas på egen hand. Mödrarna tog emot köttet med glädje och ett stort leende.

 

 

Slutord från Mme Mahjouba

Ahddane fortsätter stödja nödställda med stöd från trogna donatorer. Organisationen ställer alltid upp på att skydda mödrar och deras barn, trots de mycket hårda ekonomiska tiderna. Vi är alla mycket tacksamma mot de givare som ger oss möjligheten att fortsätta vårt räddande arbete bland mödrar och barn!