Ett mycket litet barn som kikar över kanten på sin spjälsängManifestation med GAPF

[Sverige]
Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) arrangerade i maj 2012 i Stockholm, en manifestation mot hedersvåld. Det skedde till minne av de hedersmördade kvinnorna Maria Barin och Pela Atroshi.

Fakta GAPF

Glöm Aldrig Pela och Fadime Riksföreningen (GAPF) är en sekulär och ideell förening som arbetar med att hjälpa utsatta invandrarkvinnor, -pojkar och -flickor.

Målet är att informera dem om deras möjligheter till hjälp i det svenska samhället, informera dem om deras självklara mänskliga rättigheter samt att ge dem råd.

Föreningen arbetar även mot att förebygga hedersrelaterat våld genom att ta upp frågorna i samhället genom diskussion, debatter och seminarier.

Länk till GAPF

Hedersmord Landskrona
Manifestationen skedde en månad efter hedersmordet på Maria Barin. Hon hade hamnat i onåd i sin familj för att hon levde sitt liv "fel".

Hon sökte hjälp för hoten hos myndigheter och förening Tänk Om. Ändå mördades hon i Landskrona, en manlig familjemedlem häktades för mordet.

Vid manifestationen hedrades även Pela Atroshi, som hedersmördades 1999.

Talare från Egypten
Inför manifestationen hade GAPF bjudit in Nawas Alsadaawi, känd kvinnoaktivist och författare, från Egypten. Hon var manifestationens huvudtalare.

Stor talarlista
Bland övriga talare märktes Leila Qaraee, ordförande för Kvinnors Nätverk, Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinno- och tjejjourer (SKR), Zinat Pirzadeh, författarinna och komiker, samt Sara Mohammad, ordförande för Riksorganisationen GAPF. Musik framfördes av Argavan Eslami och Regina Lund.

Ekonomiskt stöd
GAPF begärde ekonomisk hjälp från flera organisationer för att kunna genomföra manifestationen. HumanistHjälpens Hjälpfond kunde bidra till en del av kostnaderna.

I början av 2013 kunde Hjälpfonden åter bidra till en manifestation för hedersförföljda kvinnor, denna gång på Centralstationen i Stockholm.