Att leva med ärr - efter häxanklagelser

-Jag önskar att mina ärr kommer att försvinna snart. Jag är ingen häxa och kan aldrig bli det.

Så säger Idong, 12 år, från Nigeria. Hon levde som alla andra barn, drömde om att gå i bra skola, fortsätta till universitetet, få ett bra jobb, köpa en bil till sina föräldrar, ha ett lyckligt hem.

Allt förbyttes i katastrof när hon plötsligt beskylldes för att var en häxa, på vilken alla familjens olyckor berodde! Idong räddades till livet av Young Humanistas Network (YHN).

-Jag önskar att mina ärr kommer att försvinna snart. Jag är ingen häxa och kan aldrig bli det, säger Idong, 12 år!

 

-Pappa kom hem och kallade mig Häxa, berättar Idong. Sedan drog han ut mig på gården och piskade mig.

 

 

En falsk "styvpappa" överföll Idong med en machete, då hon flytt från hans försök att våldta henne. Han påstod att hon som häxa anfallit honom i sina drömmar.

Foton: Young Humanistas Network.

-Jag bodde med min pappa och mamma och vi var lyckliga tillsammans. Vi var inte rika men hade det inte alltför dålig. Jag ville bli läkare när jag blir stor. Pappa sa att jag måste arbeta hårt och se till att gå till kyrkan, så att Gud skulle bevilja min önskan. Jag trodde honom eftersom han är min pappa.

Skilsmässa
-Allt gick bra tills han och mamma blev osams, berättar Idong, det ledde till deras skilsmässa. Ett år senare beslutade pappa att gifta om sig. Jag stödde idén, utan att veta att min styvmor skulle göra mitt liv så eländigt som det är nu.
-Titta på mig! Idong avbryter sig i tårar och visar sina ärr på ryggen.

Alla olyckor - häxans fel
Det var Idongs styvmor som började påstå att styvdottern var en häxa. Att trolldom bodde i henne. Styvmodern fick två missfall och det skulle vara Idongs fel. Pappan trodde i början inte på sin nya fru. Men när han plötsligt förlorade sitt arbete, bara ett par dagar efter att han agat sin dotter, började han tro på trolldomen.

-Han kom hem och kallade mig Häxa, berättar Idong, det hade han aldrig gjort innan. Sedan drog han ut mig på gården och piskade mig. Han påstod att vår församlingspastor bekräftat att jag var en häxa.

Grannar skrämdes
Idongs styvmor fick pappan att piska Idong allt oftare. Hon misshandlades svårt och fick slutligen inte längre komma hem. Grannar försökte ingripa men blev avskräckta av styvmoderns berättelser: att Idong gjorde konstiga ljud när hon sov, att hon orsakat missfall, fått pappan arbetslös och många andra lögner.

Hotade lyncha
Grannarna hotade att lyncha flickan, om hon inte gav sig av. Helst till sin biologiska mamma, varifrån hon säkert fått förtrollningen. Idong besökte sin pastor för att få hjälp. Men han rådde bara att gå hem och erkänna att hon var en häxa. Annars skulle Den Helige Ande döda henne.

Mera misshandel
I flera dygn fick Idong bo på gatan. Hon försökte återvända hem men pappan slog då nästan livet ur henne.
-Han slog och slog och skrek att jag skulle befria honom och hans fru. Min styvmor hällde olja över mig.

En ny "styvfar"
I tre månader hankade sig Idong fram i byn genom att tigga eller stjäla, för att överleva. Sedan träffade hon en okänd man, som påstod att han var hennes nye styvfar. Att hennes biologiska mamma hade sänt honom för att ta hand om henne.

-Jag var trött och rädd efter livet på gatan. Där var mycket våld och missbruk, tre gånger hade pojkar försökt våldta mig. Så jag följde med mannen hem.

Försökte våldta Idong
I fyra dagar gick det bra, fortsätter Idong sin sorgliga berättelse. Men sedan försökte mannen våldta henne!

-Han tog mig till sitt  sovrum och sa åt mig att klä av mig, för att ha sex . Jag blev förvånad och rädd och vägrade. Han kämpade med mig tills jag hotade att ropa på hjälp.

Höggs med machete
Idong lyckades fly från den hon trott vara hennes nya styvfar. Men hon var redan stigmatiserad som häxa. Ingen tror på en häxa.

Mannen påstod snart att Idong anfallit honom i hans drömmar. Idong blev åter uppmanad att bekänna, den här gången inför en stor folkmassa. Då hon vägrade misshandlade mannen henne svårt med en machete.

Räddades av YHN
Hon lämnades med svåra smärtor. Men en okänd man larmade Young Humanistas Network. Hon togs omedelbart till Levi Fragells Barnsjukhus för behandling. Hon förföljdes av den falske styvfadern, med anklagelser om att hon förhäxat hans manlighet och att han nu inte längre kunde få erektion. Personalen fick slutligen mannen att ge sig av och kunde ägna sig åt Idongs skador.

Rättsligt efterspel
YHN rapporterade till polisen och myndigheterna för barnskydd. Idongs pappa och styvmor greps för att ha misshandlat och övergivit sitt barn.
Pastorn försökte fly, men greps, han hävdade då att han inte kom ihåg någonting, eftersom han påverkats av häxkraft.  Den självutnämnde styvfadern greps också, för häxanklagelser, våldtäktsförsök och mordförsök. Under en lång rättslig process släptes han mot borgen, men flydde då ur landet.

Återförenad familj
Idongs pappa sattes i familjerådgivning med sin nya fru. De insåg slutligen att de gjort fel och hur stor skada Idong lidit. De bad om ursäkt, vilket Idong accepterade. I samarbete med YHN kunde flickan slutligen återförenas med sin pappa. Hon kunde fortsätta skolan och planera sitt liv. Men ärren finns kvar, både utvärtes och invärtes. De yttre ärren kan behöva operationer, de inre får hon och familjen ännu hjälp med att bearbeta.

-Jag önskar att mina ärr kommer att försvinna snart. Jag är ingen häxa och kan aldrig bli det, upprepar Idong!

 

Text: Young Humanistas Network

Översättning och rewriting: SO Andersson