Oum El Banine saknar en halv miljon kronor

Oum El Banine har stora problem med sin ekonomi. Att driva hjälpverksamhet för ogifta mödrar är mycket kontroversiellt i Marocko. Man är helt beroende av utländska donatorers välvilja. Det är inte den första ekonomisk knipan, men den största genom tiderna.

-Det saknas ungefär en halv miljon kronor, berättar Jennie Silis, just hemkommen från Agadir. Jennie är Oum El Banines officielle representant i Sverige, med vilken HumanistHjälpen har nära samarbete.

Fakturorna hopar sig på Oum El Banine, för löner, skatter och räkningar saknas en halv miljon kronor. Allt hopp står till donatorer, från stat och kommun ges ingen hjälp alls.

Mme Mahjouba med en nyfödd skyddsling. Oum El Banine saknar cirka en halv miljon kronor, till löner, skatt och fakturor. Men Mme ger inte upp, hon hoppas på många små donationer. Och gärna en riktigt stor… (foto: larshector.nu)

 

-Personalen har inte fått lön sedan i augusti, berättar Jennie Silis på sin Oum El Banines svenska blogg.

-De flesta anställda är själva ensamstående kvinnor och har ingen annan försörjning. De håller sig kvar av lojalitet med kvinnorna och barnen de hjälper. För närvarande finns 28 barn i daghemmet och sex kvinnor med tre nyfödda på kvinnohemmet, totalt finns 12 anställda, berättar hon.

Leveransstopp
-Jag har ett dokument från ekonomiansvarige, berättar Jennie Silis. Hon grät när hon överlämnade det. Det är en lista på två sidor, med obetalda fakturor, löner, skatter, försäkringar, vatten, el, telefon och livsmedel och mediciner. Många företag har slutat leverera, bland annat apoteket.

-Läget är väldigt akut, hela verksamheten är hotad, säger Jennie Silis, med sorg i hjärtat. Varje krona från donatorer hjälper. Men det behövs förmodligen också en mycket stor donation för att rädda läget, det har hänt förr. Vi hoppas, tillsammans med Mme Mahjouba!

Mme Mahjouba tillbaka
Oum El Banine drivs juridiskt som en ideell förening. I år valdes organisationens ursprunglige grundare och verksamhetschef, Mme Mahjouba Edbouche, till styrelseordförande och kunde tillträda fullt ut i juli. Hon konstaterade genast att den tidigare styrelsen inte engagerat sig tillräckligt i den ständiga jakten på donatorer och att ekonomin halkat efter ordentligt, sedan hon gick i pension 2011.

Knackar dörr för donationer
Som ordförande i styrelsen har Mme Mahjouba helt andra befogenheter än tidigare och tar nu krafttag för organisationens överlevnad. Utöver det administrativa och praktiska, jagar hon donatorer världen över. Hon och övriga i styrelsen går också rent fysiskt runt och knackar på dörrar i Agadir med omnejd. De ber privatpersoner och företag om donationer och har på det direkta sättet också nått framgångar. Vid sidan av detta driver Mme Mahjouba också sitt nya kvinnohus och daghem Ahddane, vilket hon öppnade efter sin pensionering.

Knackar på din dörr!
HumanistHjälpen (tidigare Humanisternas medlemsinsamling) brukar kunna hjälpa Oum El Banine med cirka en femtedel av deras årsbudget på en dryg miljon kronor. Det målet kan vi nå även i år, om julinsamlingen går som den brukar. Men tyvärr räcker det alltså inte till, då många andra hjälporganisationer lägger sina donationer på andra håll.

Låt oss alla göra som Mme Mahjouba: Ta krafttag! Jag kan själv tänka mig att knacka dörr, nu knackar jag på din dörr! Skänk gåvobevis i julklapp till dina nära och kära. Eller skänk ett unikt månadsgivarskap. Tillsammans kan vi hjälpa till att åter få Oum El Banine starkt och räddande.

Sven Olof Andersson
ordförande HumanistHjälpen

 

Läs mera:
Jennie Silis skapade tidigt en webbsida för Oum El Banine:
http://www.oumelbanine.net/sv.html

Senaste nytt finns på hennes blogg:
http://blogg.oumelbanine.net/

HumanistHjälpen har också en Facebook-sida där vi försöker samla intresserade och givare.