Rapport från Oum El Banine mars 2015

Gift man lurade
dvärgväxt kvinna

En gravid dvärgväxt kvinna har fått hjälp av sin bror att komma till Oum El Banine. Efter en svår förlossning förlorade hon sitt barn.

Lovade gifta sig
Den 30-åriga kvinnan hade en lång tid arbetat I en familj. Där kom hon i kontakt med en äldre man, vilken lovade att gifta sig med henne. Kvinnan har aldrig fått någon utbildning och hade ingen kunskap alls om samliv och preventivmedel.

Blev gravid
Hon blev gravid och mannen överger henne. Det visade sig att han redan var gift. Efter påtryckningar från kvinnans familj betalade han en summa pengar för att inte bli angivet som far. Han anses ha manipulerat hennes okunskap och att hon som dvärgväxt har en svag ställning i samhället.

Krävdes extra resurser
Kvinnan togs till kvinnohuset för att få hjälp med sin situation och sedan till BB för att föda sitt barn. Det beräknades kräva en del extra resurser och åtgärder, beroende på hennes ringa kroppsbyggnad.

Krävdes kejsarsnitt
Läkare beslöt slutligen att kvinnan skulle förlösas med kejsarsnitt, annat visade sig inte vara möjligt. Förlossningen gick bra, men kvinnans lycka blev kort.

Barnet avled
Barnet visade sig lida av Hydrocephalus, vad som vanligen kallas för Vattenskalle. Missbildningen var så svår att barnet avled omedelbart efter förlossningen.

Hurra för tre ettåringar!

Trots svåra ekonomiska förhållanden uppmärksammas alltid barnens födelsedagar på Oum El Banine. I mars firades Hajar, Ilyass och Malak sina första födelsedagar.

De är nu stora nog att flyttas upp till den äldre barngruppen, vilket alltid måste firas. Personal och mödrar gratulerade  och tillsammans fick alla ett tillfälle till en lycklig stund.

Konferens för opinionsbildning

Oum El Banine organiserade i mars en konferens i samarbete med en belgisk organisation. Temat var nationell opinionsbildning till förmån för ensamstående mödrar och deras barn.

Konferensen samlade socialarbetare från många olika organisationer. Nödställda kvinnor deltog också med sina erfarenheter. Bild: Oum El Banine

Ett hundratal besökare inledde med att se en video som skapats av kanadensiska donatorer. Den visade det lidande den rådande samhällssynen orsakar. Ensamstående mödrar står helt utan rättigheter. Deras barn kan inte få egna identitetshandlingar.

Ministrar kom inte
Inbjudna ministrar lyste tyvärr med sin frånvaro när problemen debatterades. Konferensen strävade efter en sammanhållen samhällssyn, där lagar religion, rättsväsende och psykologiska förklaringar blandades.

Kränkta värden
Man konstaterade att det som är minst föränderligt är de religiösa uppfattningarna. Psykologer förklarade att det mycket handlar om kränkta värden. Att balansen i samhället hotas och att man måste sträva efter att integrera psykologiska analyser vid lagstiftning.

Lagar följs inte
Många jämförelser gjordes med erfarenheter från Tunisien, Jordanien och Irak. Skillnaderna uppfattades som stora. I flera andra arabiska länder behandlas ensamstående kvinnor ännu sämre, genom att skyddslagar saknas helt. I Marocko finns lagar, men de följs ofta inte, beroende på att de religiösa kraven står över de världsliga lagarna.

Önskar ett värdigt liv
Bland deltagarna genomfördes en enkät om vad de förväntade sig av samhället och vilka förslag de hade till departement och ministrar. Genomgående önskade deltagarna rätten till ett värdigt liv, ett ursprung och identitet. Man önskade också integrering av sexualundervisning i skolorna, sådan är idag förbjuden.

Psykologiskt stöd
Psykologiskt stöd för utsatta mammor och barn, var andra önskemål, liksom möjligheten att kunna vända sig till någon institution som verkligen lyssnar. Rättsliga och konstitutionella myndigheter måste integreras i åtgärderna och tvingande lagar skapas för mödrar och barn i nöd.

Integrera myndigheter
Andra åsikter var att landet måste välkomna de mänskliga rättigheterna samt samla civila insatser för opinionsbildning. Kanaler bör skapas för att nå de internationella mekanismer som kan säkra rättigheter för kvinnor och barn.

Statens roll
Budskapet från konferensen var klart. Det handlade om vilken roll den marockanska staten har. Hur undertecknade avtal om mänskliga rättigheter tillämpas. I väntan på ett mer öppet samhällsklimat fortsätter Oum El Banine att ta denna enorma opinionsuppgift på sina axlar.

 

Svårt sjuk mor:
-Ta hand om mitt barn!

Saida är en kvinna som gravid och hemlös fann vägen till kvinnohuset på Oum El Banine. Hon fick hjälp med sin graviditet och med sin förlossning. Men nu har hon blivit allvarligt sjuk och vädjar: Ta hand om mitt barn när jag dör!

Barnet fick en plats på förskolan medan Saida vilade ut efter förlossningen, men hon blev sjuk. Saida medicinerades för dålig leverfunktion. Blev inte helt frisk men fann ganska snabbt ett arbete. Hon ville utmana sin sjukdom för att kunna ta hand om sitt barn.

Svimmade, tvingades tigga
På sin arbetsplats svimmade hon flera gånger och till sist var hon tvungen att sluta. Någon sjukförsäkring finns inte. För att få pengar till hyra, mat och medicin tvingades hon tigga på gatan.

-Vet att jag dör snart
Nyligen återvände Saida till Oum El Banine, för att få ett samtal med Mme Mahjouba. Hon ville be henne att ordna för hennes barn. Hon bad gråtande:
-Jag vet att jag kommer att dö snart, jag bryr mig inte om mig själv längre. Ta hand om mitt barn när jag dör!

Behöver stöd, resurser saknas
Saida behöver stöd och medicinering, oavsett att resurser saknas, Oum El Banines står utan pengar. Hur det ska gå med barnet är inte avgjort, kanske kan man finna ett familjehem, men få familjer vill ta hand om barn till ogifta mödrar. Främsta målet är nu att få Saida så frisk som möjligt igen.