Rapport från Oum El Banine april 2015

Personalnyheter

Oum El Banine kommer att sakna sin Saadia, när hon nu går i pension. Hon har som sjuksköterska hagit hand om ett oräkneligt antal barn, under de senaste tio åren på Oum El Banine.

Själv har Saadia aldrig gift sig, hon har varit närapå gift med sitt arbete istället.

-Barnen till alla dessa ensamstående mödrar, ser jag som mina egna barn, det räcker för mig, säger hon själv.

Mäta, väga, vaccinera, ge medicin, dokumentera... Sedan starten har Saadia jobbat på Oum El Banine, nu går hon i pension och alla saknar henne.

En blygsam hyllning
Eftersom  Oum El Banine har slut på nära nog alla pengar, kunde inte organisationen ge henne någon ordentlig present som hyllning. Därför samlade personalen in 100 Dirham var, till en blygsamt tack för hennes energi, kraft och tålamod under alla år.

En stor uppoffring
Det måste ses som en stor uppoffring, eftersom personalen själv inte fått någon lön på fyra månader.

Nu utan sköterska
Då organisationen nu står utan sjuksköterska, måste man se sig om efter en ersättare. Det är mycket ovisst hur det ska gå. En nyanställd kanske inte går med på att inte få lön på några månader. Problemen vävs in i varandra. Mme Mahjouba kämpar för att hitta en lösning.

Ekonomiska läget allt sämre
Vädjan till kungen, via Drottning Silvia

Det ekonomiska läget
Genom nya donationer har organisationen kunnat betala löner för januari till sina anställda. Kvar som löneskuld är alltså februari, mars och april, samt inom kort även maj. I jakten på en lösning försöker vi nu nå den Marockos kung Mohammed VI, via det svenska kungahuset.

Mme Mahjouba gör allt vad hon kan för att knacka på alla möjliga dörrar som kan ge pengar. Tyvärr är resultatet av dörrknackningen i det egna landet mycket dåligt. Både hos privatpersoner och myndigheter.

-Det finns ett motstånd, trots att vår Kung, Mohammed VI, uttalar sig väldigt uppskattande och uppmuntrar humanistiska projekt som vårt, säger Oum El Banines ordförande Mme Mahjouba Edbouche.

Från kung Mohammed VI fick Oum El Banine en större donation för tio år sedan. Ett visst hopp står nu till ytterligare stöd. Bland annat försöker HumanistHjälpen nå kungen via det svenska kungahuset.
Bildkälla: http://www.maroc.ma

Kungen donerade vid starten
Vid starten av Oum El Banine för tio år sedan, skänkte kung Mohammed en större summa pengar. Han är själv småbarnsförälder och anses göra myckeet för nödlidande kvinnor och barn. Bland annat genom att skapa skyddslager, vilka dock i senare led i samhället ofta inte följs.

Kungen är tongivande
Stort hopp står till att han åter ska se behovet och göra ännu en donation. Kungens tidigare donation har länge fungerat som en dörröppnare i Marocko. Det kungen stöder, stöder gärna även andra, från myndigheter till privatpersoner.

Krävs kungliga kontakter
HumanistHjälpen vill hjälpa till med den kungliga kontakten, men detta är inte så lätt. Det krävs en stabil mellanhand för att ens nå fram med ett budskap. Vi ska nu göra ett försök att hjälpa Mme Mahjouba. Genom att via Sveriges Drottning Silvia nå fram med budskapet. Drottningen är djupt engagerad i internationellt hjälparbete och har möjligen de kontakter som krävs till ett annat kungahus.

 

Tysk hjälpstiftelse på Oum El Banine

Den tyska stiftelsen Soziale Projekte Sued Marokko har åter besökt Oum El Banine. Stiftelsen var tidigare en stadig biståndsgivare, men har under senare år valt andra hjälpmål. Förhoppningen är att stiftelsen åter kan hjälpa Oum El Banine.

Besöksgruppen beståd av ordföranden, Rainer von Küpper, med fru och ett antal styrelsemedlemmar. Besöket återskapade en del hopp hos organisationen och dess personal.

 

Det var ingen skönmålning av den ekonomiska situationen, som Rainer von Küppen fick på Oum el Banine. Situationen är väldigt allvarlig. Stort hopp står nu till att den tyska stiftelsen ska återuppta sitt stöd till Agadir.
Foto: Oum El Banine

Skänkte kläder
Gruppen skänkte kläder till kvinnorna och barnen, åt middag tillsammans med personal på Oum El Banine och informerade sig om den allmänna situationen i organisationen.

Håller tummarna
Humanisthjälpen har stadig kontakt med den tyska stiftelsen och har länge försökt få den att återuppta hjälparbetet mot Agadir. Nu håller vi alla tummarna för att Herr Küpper och hans styrelse förstår det oerhörda ekonomiska behov som råder idag.