Rapport från Oum El Banine - juni, juli, augusti 2017

Film om Mme Mahjouba
påverkar samhället

Madame Maryam Bakir, som är dokumentärfilmare, har gjort en timme lång film om Mme Mahjouba Edbouche och hennes arbete för ensamstående mödrar. Maryam kom på besök när filmen ”Mme Mahjoubas  öppna dörrar” skulle färdigställas. Tillsammans med Mme Mahjouba hjälptes de åt att lägga sista handen vid filmen.

Filmen handlar om de ensamstående mammor, som fått hjälp och stöd genom Oum El Banine. Förhoppningen är att filmen ska bidra till en mer bred kunskap om det arbete som utförs på OEB och även påverka samhällets syn på ensamstående mödrar i Marocko.

Vi har skrivit om filmen tidigare och den finns att se på här.

Agadirs Kvinnoförbund
lär ut matlagning

Ett nytt projekt startades med hjälp av medel från våra donatorer. Många av kvinnorna, som OEB stöder,  har inga eller låga  kunskaper och färdigheter i hushållsarbete. Under ledning av en kvinna från Agadirs kvinnoförbund, har kvinnorna på OEB gått en en månads utbildning i matlagning och bakning, som ett sätt att öka möjligheterna till ett arbete.


Tack vare donationer kunde man tillfälligt anställa en dagmamma som tog hand om barnen och gav dem mat medan deras mödrar gick kursen.

På den stora bilden ses deltagarna med sina diplom från Kvinnoförbundet.

Nedan deltagarna in action med något av de smakrika resultaten.

----------------------------

Kläder från Rotary

Rotary Marina Agadir Club gjorde sitt första besök på Oum El Banine. De skänkte nya kläder till barnen på både Oum El Banine och Adddane.

---------------------------------------

Hjälpmedel
från svenska Karavanen

Under sommaren har vi också kunnat förse ca 30 handikappade personer, vuxna och barn med rullstolar, kryckor, barnvagnar, kläder mm. Detta tack vare Karavanen , en annan svensk hjälporganisation, som Humanisthjälpen har påbörjat ett samarbete med för att skapa ytterliggare vägar och möjligheter för stöd till Oum El Banine.

---------------------------

Barnvagn till
handikappad flicka

Ytterligare en barnvagn har skänkts till en 4-årig liten flicka,som lider av IMC,en inflammation, som bryter ner immunförsvaret så att muskler och nerver förtvinar.

Barnvagnen kommer att underlätta för mamman liksom för den lilla flickan. Nu kan hon förflyta sig till hemmets alla delar i stället för att vara hänvisad till uteslutande sitt eget rum.

---------------------------

Marockanska flickor
åter som volontärer

Två unga flickor, som tidigare utvandrat till Frankrike, Mona, från Algeriet och Aicha från Marocko, kom och arbetade som volontärer på barnhemmet.

De umgicks med barnen och personalen och träffade också mammorna på Foyer, hemmet för de alldeles nyfödda. De hjälpte också till att betala obetalda räkningar och inhandlade mat och mediciner.