Fadimedagen 2014

[Sverige]
Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) arrangerar i januari 2014 Fadimedagen, till minne av Fadime Sahindal, på 12 årsdagen av heldersmordet i Uppsala.

Fakta GAPF

Glöm Aldrig Pela och Fadime Riksföreningen (GAPF) är en sekulär och ideell förening som arbetar med att hjälpa utsatta invandrarkvinnor, -pojkar och -flickor.

Målet är att informera dem om deras möjligheter till hjälp i det svenska samhället, informera dem om deras självklara mänskliga rättigheter samt att ge dem råd.

Föreningen arbetar även mot att förebygga hedersrelaterat våld genom att ta upp frågorna i samhället genom diskussion, debatter och seminarier.

Länk till GAPF

Den årliga manifestationen mot hedersvåld sker som vanligt i flera städer över landet. I Stockholm upplåter Berns salonger sina lokaler för GAPF. Där blir minnestal, musik, teater och insamlingar för kampen mot hedersvåld.

Mördad av sin far
Fadime Sahindal blev 26 år gammal, innan hon brutalt mördades av sin egen far. Bakom mordet låg en hedersideologi. Innan sin död hade Fadiime offentligt kämpat hårt mot sitt eget öde. Bland annat genom framträdanden i tv och inför Riksdagen.

Sara Mohammad
GAPF grundades av Sara Mohammad 2001. Hon har sedan dess uppmärksammats med flera utmärkelser för sitt engagemang och motstånd mot hedersvåld. År 2007 blev hon Svensk Hjälte i tidningen Aftonbladet, 2013 fick hon Hedenius-priset av förbundet Humanisterna.

Ekonomiskt stöd
GAPF har begärt ekonomiskt stöd från många håll, för att kunna arrangera Fadime-dagen även 2014. HumanistHjälpens har genom HjälpFonden kunnat bidra till en del av kostnaderna och har som målsättning att stärka bidraget till den årliga Fadime-dagen.