Barn som kikar fram under en stor röd filt

HjälpFonden

I HjälpFonden samlas de medel som inte är avtalade till de fasta hjälpmålen. Härifrån kan avgörande hjälp förmedlas snabbt. Världen över arbetar organisationer för att försvara mänskliga rättigheter mot nedbrytande traditioner och tänkesätt. Sverige är inget undantag. Förtryckande hederskrav finns både inom etniska grupperingar och väletablerade sekter.

Följ oss på Facebook

grupp: www.humanisthjalpen.se

Senaste nytt:

[Marocko]

Ville sälja döttrar
- Ahddane räddade

En mamma ville sälja sina två döttrar till prostitution. Anledningen var att en av dem blivit gravid, utan att vara gift. Systrarna rymde och räddades av Ahddane i Agadir. Svenska donationer bidrog till räddningen!

Läs också om hur Meyrem och Amina mår nu, efter ett år på Ahddane!

läs mer...


[Marocko]

Sönderbränd, våldtagen,gravid, utkörd på gatan...

Läs om 19-åriga Meyrem som i sista stund lyckades nå räddningen på AHDDANE i Agadir.

läs mer...

 

Fadimedagen 2014
Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) arrangerar i januari 2014 Fadimedagen, till minne av Fadime Sahindal, på 12-årsdagen av hedersmordet i Uppsala.

Läs mer...


[Nigeria]
Häxförföljda barn i Nigeria har sedan 2008 fått hjälp av Young Humanistas Network.

Organisationen räddar barn undan demonutdrivande pastorer, ger medicinsk vård och ordnad skolgång samt skapar opinion.

HumanstHjälpen gick hösten 2012 in som partner i hjälpprojektet, i samarbete med norska HAMU som deltagit från starten.

GE EN GÅVA

Bli MÅNADSGIVARE

 

HjälpFonden - för mänskliga insatser
Hjälpbehövande organisationer kan få vänta länge på hjälp, eftersom bistånd ofta planeras efter årsbudget. Behovet är stort av punktinsatser som inte kräver årslånga avtal. Via HjälpFonden kan bistånd snabbt sändas dit den bäst behövs.

Täcker både stort och smått
HjälpFonden kan täcka många olika behov. Kanske ett större stöd till en nyetablerad organisation. Eller ett litet men avgörande stöd till barnböcker till ett barnhem.

Exempel på hjälp

Här följer några exempel på olika hjälpbehov, hämtade direkt ur verkligheten:

ny organisation
I ett utvecklingsland startar en ny stödorganisation för hedersdrabbade kvinnor och barn. Vädjan går ut till många hjälporganisationer. Tillsammans kan vi ge projektet en bra start och en säkrad framtid.

hjälp efter rån
Ett utbildningsprojekt för övergivna barn i Afrika rånas på all sin adminstrativa utrustning. Många hjälpgivare världen över lämnar bidrag så att verksamheten åter kan komma igång.

flyr från barnäktenskap
En flicka flyr från sin familj, som vill ta henne från Sverige för att giftas bort. Hon får ett skyddat boende men kan via en ideella insatser få annan avgörande hjälp till sitt skydd.

Sänd SMS till 72 901
HUM100=100:-   HUM50=50:-


könsstympning
En organisation kämpar mot landets starka tradition av kvinnlig omskärelse. Med akut hjälp till delar av opinionsarbetet kan organisationen rädda fler flickor till en bättre framtid.

ett mjukt golvGlad bebis med nappflaska
Ett daghem för hemlösa barn behöver täcka ett stengolv med en mjuk matta, mot kylan och för att barnen ofta skadar sig på det hårda stengolvet.

skydd av funktionsnedsatta
En organisation i Sverige skyddar funktionsnedsatta mot hedersrelaterat våld. De behöver särskilt stöd med att skapa ett nytt boende. Flera hjälporganisationer lämnar bidrag till detta.

Kvinnlig informatör som talar inför en publikopinionsbildning
En organisation behöver avlöna en informatör för att i ett projekt väcka opinion mot traditioner som godkänner våld och misshandel av ensamstående mödrar och deras barn.

bryta med sekt
En organisation i Sverige hjälper människor som brutit med en sekt, där starka trosföreställningar, förföljelse och våld ingår. Projekthjälp behövs för skyddat boende och psykologisk hjälp.

Litet barn som bläddrar i en barnbokbarnböcker
Ett daghem för exkluderade barn har inte böcker som kan stödja barnens utveckling. I ett bokprojekt ber man om hjälp med barnböcker på sitt eget språk.