Barn med ärr efter syra i ansiktetBarn påstås vara häxor!

Barn som anklagas för häxeri, trolldom och magi. Det låter som medeltiden, men har levt kvar eller återuppstått i en del kulturer. I Nigeria får drabbade barn hjälp av Humanists Association for Peace and Social Tolerance Advancement (HAPSTA, tidigare YHN). Organisationen räddar barn som drabbats av häxanklagelser. I en subkristen kultur misshandlas och torteras barnen för att påstådda demoner ska drivas ur dem.

Följ oss på Facebook

grupp: www.humanisthjalpen.se

 

Idong, 12. Inte häxa!

Häxanklagad, misshandlad och dödshotad. Läs om hennes väg tillbaka till livet, med hjälp av YHN.

Läs mer...

 

FAKTA

Humanists Association for Peace and Social Tolerance Advancement (HAPSTA) arbetar för individens rätt att utveckla sinnen och karaktärer, fritt från tvingande religiösa dogmer. HAPSTA bildades ursprungligen som Young Humanistas Network (YHN) 2004. En student-organisation som senare vuxit ut.

Organisationens syfte är att

HAPSTA:s projekt Humanist Against Witch-Killing and Stigmatization (HAWK) - vill stoppa de allt mer ökande häxanklagelserna i landet. Projektet inleddes 2008 och stöder särskilt drabbade barn i på Child Rights and Rehabilitation Center i delstaten Akwa-Ibom.
Länk till HAPSTA

 

GE EN GÅVA

Bli MÅNADSGIVARE

 

Kristna församlingar anklagar
Bakom häxanklagelserna står oftast församlingar som anser sig vara kristna. Pastorer hävdar att barnet är besatt av demoner. Barnen stöts ut från familj och samhälle, misshandlas och torteras, i värsta fall mördas de.

Faksimil från YHN:s webbsida, barn som räddats undan häxförföljelser

Unga humanister i Nigeria försöker hjälpa barn som anklagas för att vara häxor och trollkarlar. Bilden från organisationens hemsida.

Sjukvård, skola och framtid
Ett av HAPSTA:s viktiga projekt är att försöka stoppa häxanklagelserna. Barnen räddas till ett center, får medicinsk vård, boende, skola och utslussning i samhället. Projektet stöds särskilt av humanismens världsorganisation International Humanist and Ethical Union (IHEU).

Så kan det gå till…
Ett barn är kanske ovanligt duktigt i skolan. Detta förargar någon, som påstår att en demon i barnet tar sin kraft från de andra barnen. Det onda måste drivas ut. Det kan sluta med att barnet skadas för livet eller dör. I vart fall stöts barnet ut, ingen törs längre ha med det att göra.

…eller så här
Andra fall kan handla om barns egna idéer om hur något ska göras, som barn ofta har. Hur de äter, talar eller klär sig. Kanske vill ett barn sova i svalkan utomhus. Barn kanske stammar, har födelsemärken eller något handikapp som särskiljer det från andra barn. Eller så är de bara olydiga. Allt kan tas som bevis på att en djävul bor i barnet.

 

Demonutdrivning mot betalning

Metoderna för att driva ut demoner varierar.  Psykisk misshandel i form av andeutdrivning, hör till de mildare metoderna. Men även fysisk misshandel är vanlig. Bland exemplen finns svåra skärsår, brännskador, brutna ben, elektricitet, batterisyra...

Lyda lagen eller sin gud
Genom HAPSTA och andra organisationers insatser och opinionsbildning, har befolkning och myndigheter påverkats. Nya lagar, med stränga straff har fått en viss effekt. Men lojaliteten till en straffande gud är tyvärr ofta större än respekten för världslig lag.

Religion och tradition
Bakom häxanklagelserna ligger dels gamla stamtraditioner, dels en mycket aggressiv kristen evangelisation. För femtio år sedan var bara någon procent av befolkningen kristen, idag mer än en tredjedel. Kristendom har blandats upp med lokala seder. En straffande gud, en ond djävul samt andetro, utgör starka inslag. Demonläran finns främst i södra Nigeria. I norr råder Islam, där är häxsanklagelser ovanliga.

Reklamskylt från en kyrka som lovar att häxor och trollkarlar kan befrias från demoner

Utmed vägarna sitter stora anslagstavlor med erbjudanden om utdrivning av demoner hos häxor och trollkarlar. Liberty Gospel Church är en av tusentals starkt växande demonkyrkor.

Driver ut mot betalning
I Södra Nigeria finns fler kyrkor per kvadratkilometer än någon annanstans på jorden. Pastorer tar betalt för att driva ut demonerna. Häxanklagelser har alltså blivit affär, vilket gör den ännu svårare att stoppa. De små demonkyrkorna växer i antal och medlemmar. Vilket gör att mer respektabla kyrkor tyvärr följer efter, för att inte tappa medlemmar.