Hedersförtryck i Sverige

”Jag önskar att jag hade en familj. Att jag inte behövde känna rädsla för dem. Jag önskar att min familj kunde känna glädje när jag känner glädje. Att jag hade ett ställe att gå till när jag behövde. Hemma är ett minfält för mig. Jag hoppar omkring mellan minorna. Hela tiden rädd för att allt ska explodera”

Citatet kommer från en statlig handlingsplan mot hedersförtryck inom familjer. Citatet speglar det psykiska tryck som många barn och ungdomar i Sverige växer upp med.

Inte välja livspartner själv

Det har gjorts flera undersökningar om hederskrav inom familjer. En av de tyngsta gjordes av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Att bli gift mot sin vilja. I den har 70 000 ungdomar mellan 16 och 25 år beskrivit, att de inte känner sig fria att själva välja vem de i framtiden vill ha som livspartner. Läs mer om undersökningen på MUCF.

Krävande hederskodex

Det är väl känt av socialarbetare och skolpersonal att många ungdomar lever under en sådan vardagsheder. Att det finns olika krävande hederskodex som reglerar vardagen och framtiden.

Vardagsheder definieras ofta så här:

  • Att inte få klä sig som man vill
  • Att inte få umgås med vem man vill
  • Att inte få gifta sig med vem man vill
  • Att inte få bestämma över sin egen kropp, sitt liv eller sin sexualitet

Olika bakgrunder

Hedersförtryck kan inte bindas specifikt till vissa länder eller trosuppfattning. Kraven på vardagsheder kan ha helt olika ursprung. Den aktuella familjen står alltid fysiskt ansvarig bakom kraven. Men bakgrunderna kan vara många, ofta etniskt traditionsbundna krav eller konfessionella uppfattningar, men andra bakgrunder finns också.

Grupperingarna ökar

I Sverige finns sedan mycket länge både väletablerade sekter och etniska grupperingar, med krävande vardagsheder. Med ökad rörlighet och migration har grupperingarna genom åren blivit flera.

Hedersvåld

Vardagshedern innehåller också ofta fysiskt och/eller psykiskt våld, för tillrättavisning eller bestraffning. Men nästa steg av hedersvåld handlar om vad som händer den, som vägrar följa kraven i vardagshedern:

  • Att förskjutas från familj och/eller samhälle
  • Att förföljas, uppsökas och störas
  • Att hotas med eller utsättas för våld
  • Att invalidiseras eller mördas

Inget av detta är okända begrepp i Sverige. De som flyr från sekter kan förföljas och hotas. De som flyr från situationer av tvångsgifte kan råka ännu värre ut. Även vid enkel olydnad mot vardagshedern kan barn förskjutas och isoleras inom eller utom familjen.

Inte okända begrepp

Inget av detta är okända begrepp i Sverige. De som flyr från sekter kan förföljas och hotas. De som flyr från situationer av tvångsgifte kan råka ännu värre ut. Även vid enkel olydnad mot vardagshedern kan barn förskjutas och isoleras inom eller utom familjen.

Hjälp oss att hjälpa!

HumanistHjälpen anser att insatser mot hedersförtryck är mycket viktigt även i Sverige. Det tycker också många givare, därför går en en viss andel av vår hjälp till hederskamp inom Sverige.

Bli månadsgivare

Som månadsgivare medverkar du till en stark ekonomisk bas för våra hjälpmål!

Vi tar emot månadsgåvor via Autogiro.

Gör såhär:

  1. Fyll i månadssumma
  2. Ansök om Autogiro (förklaring i nästa steg)
  3. Klart! Därefter startar månadsgåvorna
Nästa »
Engångssumma

Väldigt många nödlidande är beroende av ditt stöd. Vi lovar att på allra bästa sätt se till att det når fram!

Donera nu direkt genom att fylla i belopp till höger och välj antingen kortbetalning eller PayPal.

Det går även bra att donera valfri summa via:

  • Swish 90 02 791
  • PlusGiro 90 02 79-1
  • BankGiro 900-2791

Tack för din gåva!

Humanisthjälpen stöder

En del av donationerna till HumanistHjälpen hamnar hos svenska organisationer. Här är några av dem som HumanistHjälpen stöder ekonomiskt:
GAPF logotyp

Hjälpkällan logotyp

VHEK logotyp

Läs mer

 

VHEK: NYTT NUMMER AV FÖRORTSFEMINISTEN

Den feministiska och antirasistiska gräsrotsrörelsen VHEK (Varken Hora Eller Kuvad) arbetar nu med ett andra nummer av nättidningen FÖRORTSFEMNISTEN.  En tidning med fokus på diskriminering och utsatthet av barn, ungdomar och kvinnor i hederskulturer. FÖRORTSFEMINISTEN presenterades vid premiären förra året som en tidning som vill höja kunskapen om ungdomars och kvinnors frihetskamp i socioekonomiskt utsatta […]

LÄS HELA »

 

PELADAGEN 2018 I GÖTEBORG MED GAPF OCH VHEK

-När en flicka i en hederskultur gör egna val, skuldbeläggs hon alltid. Det är inte hon som är viktig. Bara kollektivet… Orden kommer från Nancy Minglani, projektledare på VHEK. På Peladagen i Göteborg 30 maj 2018 berättade hon om sin uppväxt i en sikhisk hederskultur. Hur hennes familj och omgivning gjorde sitt bästa för att […]

LÄS HELA »